nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az eszkimóknak egyre kevesebb szavuk van a hóra

A globális felmelegedés nem csupán fajok, de szavak kihalásához is vezet.

nyest.hu | 2011. április 1.
|  

Egy ezer inuit beszélő bevonásával készített tanulmány megállapította, hogy a havat jelentő szavak száma nyelvükben háromra csökkent. 1996-ban egy hasonló tanulmány még tíz 'hó' jelentésű szót talált. Úgy tűnik, a folyamat visszafordíthatatlan: 1965-ben az eszkimóknak még száz szavuk volt a hóra.

Flemmo te Gader, a hollandiai Nijmegenben található Radboud Egyetem kutatója megkongatta a vészharangokat: „Ha ez a trend folytatódik, tíz év múlva az eszkimóknak egyáltalán nem lesz szavuk a hóra!” Te Gader a globális felmelegedésével magyarázta a folyamatot: „Ha kevesebb a hó, kevesebb havat jelentő szóra van szükség”.

A Nyelv és Tudomány megkeresésére Mártonfi Attila, az MTA Nyelvtudományi Intézete Szótári osztályának munkatársa elmondta, hogy hasonló folyamatok megfigyelhetőek a magyarban is. Az ötvenes években a magyarban még 35 szót használtak 'gól' jelentésben. A hatvanas években a szám fokozatosan csökkent, Mexikó után pedig már csak két-három maradt. Hangsúlyozta azonban, hogy vannak pozitív folyamatok is. Így például a városi kerékpározás népszerűségének örvendetes növekedésének köszönhetően egyre több szavunk van 'kerékpár' jelentésben.

Forrás

Tracking "words for X" fluctuations

Gyanús önnek ez a hír?

További információk hóügyben...

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Máthé Elek 2011. április 1. 19:46

A hó szó egyébként magyar eredetű az eszkimó nyelvben.

1 pocak 2011. április 1. 08:26

mexikó után legalább hat szavunk maradt a gólra. számoltam.

Információ
X