nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az ausztrálok nem kérnek Ázsiából

Az ausztrál kormány azon van, hogy népszerűsítse az ázsiai nyelveket – az ausztrál középiskolások azonban nem lelkesednek az ötletért.

nyest.hu | 2010. május 27.
|  

Az ausztrál kormány szerette volna fellendíteni a kontinensen az ázsiai nyelvek helyzetét, ezért a közelmúltban egy 62 millió dolláros programról is döntött. Ebből a pénzből az olyan nyelvek középiskolai oktatását kezdték el finanszírozni, mint a japán, az indonéz, a koreai és a kínai. Az erőfeszítés azonban – úgy tűnik – egyelőre dugába dől, az ausztrál diákok ugyanis nem kapkodnak két kézzel a lehetőség után.

A Melbourne Egyetem kutatása azt mutatta ki, hogy drámaian csökkent az érdeklődés az ázsiai nyelvek iránt. Legrosszabb az indonéz helyzete: ez 2020-ra akár teljesen el is tűnhet a középiskolákból. A japán hasonló kihívásnak néz elébe, míg a kínai és a koreai beszélők száma nő ugyan, de csak az odaköltöző anyanyelvűek miatt – számol be az ABC News.

Bár elvileg a 12. osztály végéig tanulhatják az ázsiai nyelveket, az ausztrál fiatalok többsége már jóval ezelőtt abbahagyja a tanulást. Kevin Rudd miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a folyamat megállítása érdekében – hogy erre mennyi eszköze van, az azonban bizonytalan.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X