nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mikulásradar
Az amerikai légvédelem fél évszázada követi Mikulást

Egy elgépeléssel kezdődött az egész 1955-ben. Azóta a NORAD (az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság) minden évben a legmodernebb eszközökkel követi Mikulást.

nyest.hu | 2009. december 30.
|  

Az észak-amerikai légvédelem (a Kanada és az Egyesült Államok légterének biztonságáért felelős NORAD) több mint ötven éve minden karácsonykor követi Mikulás mozgását a légtérben. Eleinte csak telefonon lehetett érdeklődni, merre jár Télapó, az internet révén azonban a NORAD erre a célra létrehozott weblapján minden év decemberének 24. napján megfigyelhető a szán mozgása.

1955 telén Colorado egyik napilapjában hirdetés jelent meg, ami azt ígérte a telefonálóknak, hogy december 24-én a telefonálók közvetlen kapcsolatba léphetnek Mikulással. A probléma csak az volt, hogy egy sajtóhibának köszönhetően aznap este Mikulásnak nem sok dolga akadt. Egyetlen egyszer sem csörrent meg a telefon az asztalán. Annál inkább elfoglalták a gyerekek a NORAD elődje, a CONAD munkatársait: több százan szerették volna megtudni, mikor jár a házuk táján Mikulás. Ahogy egymást érték a telefonhívások, az akkori műveleti igazgató, Harry Shoup parancsnok kiadta a parancsot, hogy Mikulás hollétéről az egység önkéntes tagjai hivatalosan tájékoztassák a betelefonálókat. Az eset akkora nyilvánosságot kapott, hogy a következő évben már meghirdették a Télapó-forródrótot és a hívásokra önkéntes katonák válaszoltak. A hagyomány a CONAD átalakítását követően is fennmaradt.

Az amerikai légvédelem fél évszázada követi Mikulást

Manapság a gyerekek a Twitter, a Facebook, a Google Maps és a Google Earth segítségével követhetik a Mikulás mozgását. A NORAD Télapólese 24-én délben kezdődött, a gyerekek 24 Mikuláscamen figyelhették meg, merre jár a szán.

A BBC híre szerint tavaly kétszáz országból 75 ezer telefonhívást és hatezer emailt regisztráltak.

A NORAD közleménye szerint a rendszer tökéletesen működik, mivel Rudolf, a híres rénszarvas piros orra olyan infravörös képet ad a légvédelem érzékeny műszerein, mint például egy rakéta hőlenyomata. A szán és Mikulás érzékeléséhez, illetve professzionális nyomonkövetéséhez használt négy rendszert a hét nyelven is elérhető honlapon részletesen bemutatják.

Információ
X