nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
  2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
 • mederi: @mederi: Összegezve: A rövid "a" és az "u" hang talán még félig az állat világhoz tartozik...
  2023. 01. 29, 10:59  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: "..Janhunen elméletének kivonatát veszed kölcsön.." Valóban, mivel az elméle...
  2023. 01. 29, 10:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Automatikus fordítás kutyáról emberre

Végre nem kell aggódnunk, ha nem értjük kedvencünk rossz hangulatát. A japán Bowlingual állítólag valós időben fordít nekünk kutyáról.

nyest.hu | 2009. augusztus 5.
|  

A japán játékgyártó Takara Tomy azzal a nagyszerű hírrel örvendeztette meg a kutyarajongók táborát, hogy olyan készüléket dobott piacra, ami automatikusan fordítja emberi nyelvre a kutya által közölteket.

A Bowlingual fantázianévvel forgalmazott kütyü a cég második „eresztése”: két éve dobták piacra az (ennél is) kevesebb kutyát ismerő első verziót. Az új eszköz ránézésre kézi tetriszjátéknak tűnik.

Az állítólag „akusztikai laboratórium” és állatorvos közreműködésével létrehozott készülék rögzíti a kutya által kiadott hangokat, és egy speciális algoritmus segítségével elemzi őket. A műanyag készülék monokróm kijelzőjén ezt követően megjelennek a kutya által „mondottak”. A szöveg japánul jelenik meg, bár nem lesz nehéz elsajátítanunk a teljes emberi szókincset sem: a készülék ugyanis egyelőre hat érzelmi állapotot különböztet meg. Ha netán kíváncsiak lennénk, hogy a távollétünkben hogyan alakult kutyánk lelkiállapota, nem kell mást tennünk, mint bekapcsolni a beépített üzenetrögzítőt. (Az alábbiakban megtekinthető, amint a BBC újságírói az előző verziót tesztelik.)

Egyelőre sajnos nem tudjuk pontosan elcsípni, miről cseveg kedvencünk a parkban a többi kutyával rohangálva, ugyanis a készülék csak az eb tízméteres körzetében működik jól: a kutya nyakában mikrofonszerű dolog lóg, amit Bluetooth-kapcsolat köt össze a gazdi kezében lévő kommunikációs eszközzel.

A 220 dollárért forgalmazott nélkülözhetetlen eszköz minden bizonnyal a legtöbb háztartásban megkapja majd méltó helyét a rágócsont és a szőrkefe mellett. Minket azonban mégis az érdekel: vajon mikor készül el a lényegesen fontosabb, ellenkező nyelvi irány?

Információ
X