nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Anyanyelvünk a támasz

Még azok is anyanyelvükre támaszkodnak beszéd közben, akik magas szinten beszélnek egy idegen nyelvet – mutatták ki walesi kutatók.

nyest.hu | 2010. június 21.
|  

Az idegen nyelv tanárok többnyire arra bátorítanak: ne az anyanyelvünkön gondolkodjunk, hanem próbáljuk a másik nyelv rendszerébe beilleszteni mondanivalónkat. Azok, akik magas fokon beszélnek egy idegen nyelvet, néha úgy érezhetik, a beszéd lendületében el is felejtik eredeti nyelvüket, és kizárólag az idegen nyelven gondolkodnak. Számukra lehet csalódás walesi tudósok egy kutatási eredménye, mely megmutatja: bármilyen folyékonyan is beszélünk egy másik nyelvet, annak használatakor mégis mindig „visszanyúlunk” az anyanyelvünkhöz.

A kutatók bizonyították – számol be a Science News –, hogy azok, akik tizenéves korban vagy később tanulnak meg egy idegen nyelvet, beszéd vagy olvasás közben anyanyelvük hangkészletéből, felépítéséből merítenek. Angolul beszélő kínaiakat vizsgáltak, akik az angol kommunikáció során folyamatosan a kínaira támaszkodtak.

A kutatás tehát rávilágít: tévhit, hogy a többnyelvű emberek egyszerre csak egy nyelvet használnak. A Bangor Egyetem munkatársai szerint ez a felismerés segíthet jobban megérteni, hogyan kezeli az agy a különböző nyelvek hangjait és szimbólumait.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X