nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vidéken vár az angoltanár
Angoltanulás olcsón és élvezetesen

Egy vidéki kis falu talán nem az első hely, amire egy francia diák megoldásként gondol, ha angol nyelvtudását akarja tökéletesíteni. Mégis sokan ruccannak le e célból vidékre Franciahonban, és az eredménnyel elégedetten térnek haza. Hogyan?

nyest.hu | 2010. január 14.
|  

Gondoljuk el, egyik nap egyszerűen csak leruccanunk vidékre, ahol a jó levegő és a szép táj mellett még egy angol nyelvű család és tipikus angol csemegék is várnak minket.

A franciák ezt megtehetik, lévén, hogy körülbelül 50 ezer angol család él az országban. Ezzel mindenki jól jár: a többségében idős angolok néhány plusz euróval egészíthetik ki a szigetországból érkező nyugdíjukat (amely a recesszió hatására állításuk szerint harmadával csökkent), az angoltanulásra vágyóknak pedig nem kell a távoli-ködös Angliába utazniuk egy kis nyelvgyakorlásra.

Bretagne-i táj: akár ilyen házban is megszállhatnak a tanulni vágyók
Bretagne-i táj: akár ilyen házban is megszállhatnak a tanulni vágyók
(Forrás: Cristiano Galbiati /sxc.hu)

„Az iskolában nem igazán használjuk a beszélt nyelvet, ezért jövök vidékre” – mondja egy 17 éves diáklány, aki hosszabb angliai tartózkodást nem engedhetne meg magának. A nyugdíjasoknak pedig nem csupán a pénz miatt éri meg a vállalkozás, hanem örömüket is lelik benne. Egy idős pár például így fogalmaz: „szívesen találkozunk franciákkal az ország minden szegletéből, mert abból mi is tanulunk. És ilyenkor legalább mi is angol ételt eszünk” – írja a news.yahoo.com.

A kurzus ötletgazdája, Christiane Predery egy nonprofit alapítvány keretein belül segít honfitársainak rátalálni az országban élő angolokra. Vívmánya igen sikeresnek mondható: 2009 áprilisa óta, amióta a program elindult, mintegy 100 hasznos vakációra került sor.

Predery hangsúlyozza, nem áll szándékában azokkal az irodákkal versenyezni, amik a szigetországba szerveznek intenzív nyelvi kurzusokat. Mint mondja, az ő szolgáltatása kiegészítő jellegű. Érvelése figyelemre méltó: így sokkal jobban járnak a fiatalok, mintha befizetnének egy hagyományos angliai kirándulásra, hiszen olyankor a diákok az egész napot együtt töltik – hiába vannak délelőttönként nyelvóráik, és alszanak éjszaka egy angol családnál.

Információ
X