nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Facebookon találták meg a dezertálókat

Az USA-ban a CIA és a hadsereg is keresi a pastuul, arabul és perzsául tudókat – de nem mindig azt kapják, amire számítanak.

nyest.hu | 2010. június 28.
|  

Az folytatódó iraki és afgán hadműveletek miatt az Egyesült Államoknak nagy szüksége van az arabul, pastuul (afgánok) és perzsául tudó emberekre, de a kulturális különbség lelassítja az e nyelveket anyanyelvi szinten beszélők integrálódását. Az amerikai légierő egyik texasi támaszpontjáról 17 afgán egyszerűen csak kisétált, látszólag egyáltalán nem fogva fel és nem törődve vele, hogy tettük dezertálásnak minősül, tudjuk meg a Fox News beszámolójából.

Az afgánok felfogása annyira távol áll az amerikai katonaság szigorától, hogy még arra se tettek erőfeszítést, hogy elbújjanak vagy álcázzák magukat. A 17-ből tizenegyet Facebook-oldalaikon keresztül találtak meg.

A CIA is kénytelen félretenni szokásos titkolózását és nagy nyilvánosság előtt toborozni az arab, afgán vagy perzsa tudást kívánó állásokat, mert nagyon nagy a hiány. Az e nyelveket beszélők számára a médiaelemzői állások – tapasztalattól függően – 50-100 ezer dolláros évi jövedelmet jelentenek, a nyelvtanári állások pedig ennél is többet. Mindez a 35 ezres egyszeri felvételi bónusz fölött értendő, ami a nyelvtudásukért alapból jár. A CIA még sincs könnyű helyzetben, mert az amerikai hadügyminisztérium még nagyobb, hatjegyű fizetéseket is kínál a keresett nyelvtudásért.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X