nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A világ legdrágább könyve: 6,5 millió fontért kelt el Audubon mesterműve

Rekordáron, hat és félmillió fontért egy magángyűjtő vásárolta meg kedden egy londoni árverésen John James Audubon Birds of America (Amerika madarai) című könyvét, amely 435 kézzel színezett illusztrációt tartalmaz.

MTI | 2010. december 9.
|  

A kötet ezzel a világ legdrágább kiadott könyvévé lépett elő. A kalapács alá került darab az egyik legjobb állapotban megmaradt példánya Audubon XIX. századi mesterművének, amelyet a kézművesség, a művészet és a természettudomány ritka ötvözetének tartanak.

A Shoteby's londoni árverése elé hónapok óta nagy várakozással tekintettek a tehetős gyűjtők. A kalapács végül 6,5 millió fontnál (2,15 milliárd forintnál) csapott le: a könyvet egy telefonon licitáló és névtelenséget kérő magángyűjtő vásárolta meg. Ezzel el is oszlottak a korábbi aggodalmak, hogy az értékes könyvet esetleg lapjaira szétbontva, önálló művészeti alkotásokként bocsátják áruba.

„Audubon művének különleges helye van a könyvritkaságok piacán. A Birds of America alapvető hozzájárulás az Újvilág természeti történetének tanulmányozásához" – közölte Heather O'Donnell, New York-i könyvszakértő.

O'Donnell egyúttal „a könyvnyomtatás története egyik legizgalmasabb látványvilágú darabjának nevezte" a munkát, kiemelve a képek léptékét, az összes kompozíció eredetiségét és a remekbe készült kézi színezést.

Természetbúvárként és művészként Audubonnak különleges képessége volt a megfigyelésre és a rendszerezésre, emellett életnagyságban meg is festette a madarakat, amelyeket a természetben felkutatott.

A szakértők szerint az eredetileg 1827-ben kiadott könyv csillagászati árát indokolja annak művészeti és tudományos értéke.

Utoljára tíz éve szerepelt aukción a Birds of America egy teljes kiadása, amely akkor ugyancsak rekordáron, 8,8 millió dollárért (közel kétmilliárd forintért) kelt el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X