nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A várakozás türelmessé tesz

Alapvetően türelmetlenek vagyunk, és nem szeretünk várakozni. Pedig jót tenne nekünk... Gazdasági döntéseinkben biztosan.

nyest.hu | 2013. október 4.
|  

Lássuk be: várakozni senki sem szeret. Egy olyan kultúrában élünk, amelyben az azonnali megerősítések vezetnek minket. De mi van akkor, ha az úgy utált várakozás mégis jó valamire? – Például türelmesebbé tesz minket, és ezáltal jobb pénzügyi döntéseket hozhatunk...

Amerikai gazdaságkutatók szerint a várakozás türelmesebbekké teszi az embereket, ez pedig kifizetődő lehet a fogyasztók számára, ugyanis így jobb döntéseket hozhatnak. Azt, hogy ki mennyire türelmes, egy egyszerű kísérlettel szokták tesztelni: felajánlanak ugyanannak az alanynak egy azonnali kisebb jutalmat, illetve egy későbbi nagyobb jutalmat. Például, ha azt mondják az embereknek, hogy választhatnak aközött, hogy azonnal kapnak 10 dollárt vagy pedig később kapnak 15-öt, akkor a legtöbben azonnal elkérik a 10-est, holott ez anyagilag egyáltalán nem a jó döntés.

Az emberek hajlamosak többre értékelni az időben közelebbi dolgokat és az időben távoliakat pedig leértékelik. Ha azonban megvárakoztatjuk őket, az fejleszti a türelmüket, és a várakozás alatt a későbbi jutalom felértékelődik, így jobb döntést hozhatnak – számol be a kutatás eredményeiről a Science Daily.

Hipotézisük ellenőrzésére a kutatók számos kísérletet végeztek az USA-ban, Kínában és Hongkongban. Az egyik kísérletben az alanyok meghívót kaptak egy online kurzusra. Ahhoz, hogy jelentkezni tudjanak, választaniuk kellett két sorsjegy között: az egyikkel 50 dollárt lehetett nyerni hamarabb, a másikkal 55-öt később.

A várakozás türelmessé tesz
Forrás: Wikimedia Commons / Mr.Z-man

A résztvevőket három csoportra osztották; a három csoport tagjainak különböző időket kellett várniuk, mielőtt megkapják a sorsjegyük értékét. Az egyik csoportnak például azt mondták, hogy 3 nap múlva kapják meg az 50 dollárt és 23 nap múlva az 55-öt. A második csoportnak azt mondták, hogy 30 nap múlva kapják meg az 50-et, és 50 nap múlva az 55-öt. A harmadik csoportnak pedig ugyanazt mondták, mint a másodiknak, de nekik nem kellett azonnal dönteniük, várakozniuk kellett a döntés meghozatala előtt.

A harmadik csoport tagjait 27 nappal később kérdezték meg, hogy melyik sorsjegyet választják. Így ez a csoport ugyanabban a választási helyzetben volt, mint az első: 3 napot kellett várniuk 50 dollárért vagy 23-at 55-ért. De az eredmények szerint míg az első csoport tagjainak csupán 31 százaléka választotta a hosszabb várakozást, addig a második csoport 56 százaléka választotta a nagyobb összeget. A harmadik csoportban, ahol a tagok néhány hetet várakoztak a döntéssel, 86 százalék döntött úgy, hogy a nagyobb összeget választja.

„Úgy tűnik, hogy ha az ember várakozik, az megnöveli annak az értékét, amire vár, és ez a megnövekedett érték pedig türelmesebbé is teszi” – mondja a kísérletet vezető egyik kutató.

Forrás

Hey, Wait a Minute! Waiting Actually Makes People More Patient

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 GBR 2013. október 4. 15:20

Igen, ez igaz, szelsoseges turelmetlenseg uralkodik. Nyilvan ez esetben is az esetek tobbsegeben errol van szo. Mikor azt mondjak, hogy vagy azonnal kap 10 dollart, vagy kesobb 15-ot, akkor sokan a turelmetlenseg miatt valasztjak az elsot. De azert ez nem ilyen egyszeru, lehet racionalis dontes eredmenye is. Ez attol is fugghet, hogy az egyen milyen bizonyossagot rendel a kesobbi kifizetesnek (mert ugye az azonnali kifizetes nemfizetesbol eredo kockazata itt 0). Ha pl. a kesobbi kifizetes valoszinuseget 2/3-ra ertekeli valaki, akkor a ket pozicio (most 10, vagy kesobb 15 dollar) erteke mar 0 hozam eseten is megegyezik kockazat-erzeketlen szemely eseten, 0-tol eltero hozam, valamint barmely mertekben is kockazat-erzekeny szemely (gyakorlatilag mindenki) eseten pedig mar a masodik pozicio erteke kisebb is.

Ezenkivul a vegkovetkeztetes is problemas, nevezetesen, hogy a varakozas turelmesse tesz. Bar nem mondom, hogy nem igaz, de ez ebbol a kiserletbol nem kovetkezik. Sokkal inkabb arrol van szo, hogy ha mar sokat kell varni, akkor az, hogy esetleg megtobbet, mar nem olyan nagy kulonbseg mind pszichologiai ertelemben, mind a fent emlitett hatas szempontjabol. Hiszen ha azt mondjak, hogy most adnak pl. 10 dollart, annak ugye a valoszinusege 100%. Ha viszont 15 nap mulva, akkor gondolhatom, hogy addig kozbejohet sok minden, lehet, hogy mar nem fizetik ki. Ez esetben mondjuk 25 naphoz mar nem rendelek sokkal nagyobb nemfizetesi kockazatot.

Információ
X