nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A testbeszéd is számít a büntetőknél

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó büntetőt rúgjon? Jó testbeszéd, helyes megközelítés és megfelelő nyomás – vallja egy sportpszichológus.

nyest.hu | 2010. június 28.
|  

Ha büntetőkről van szó, a németek a foci királyai – állítja a Mirror Football brit portál arra hivatkozva, hogy egy Franciaországtól elszenvedett 1982-es vereség óta rendre a németek győztek a büntetőpárbajokban. No de mi a jó büntető titka?

Jamie Barker, a Staffordshire Egyetem sportpszichológusa szerint közel sem minden a gyakorláson múlik. Ezen túl még három kulcstényező létezik: a jó testbeszéd, a helyes megközelítés és a megfelelő nyomás. „Ha megnézzük Christiano Ronaldot, ahogy a 11-es vonalhoz közelít, láthatjuk, hogy magabiztos: magasan tartja a fejét, és érezhetően úgy gondolja, berúgja majd – és általában meg is teszi. Ám nemrégiben láttam Stuart Pearce-t is, amint büntetőt rúgott: ahogy a vonalhoz közelített, megnyalta a szája szélét, ami az idegesség egyértelmű jele. Ő nem hitte, hogy sikerülni fog neki” – magyarázza a testbeszédre a pozitív és negatív példákat Barker. A helyes megközelítés (győzni fogok) tehát meggyőző testbeszédet is eredményez (fej magasan, tartás határozott).

Nyomásra pedig azért van szükség, hogy érezzék a játékosok, még a gyakorlás közben sem babra megy a játék. A sportriporter szerint jó taktika, ha még ilyenkor is kisebb pénzösszegben játszanak a játékosok, hogy szokják kicsiben azt a nyomást, amit majd egy világbajnokság során kell elbírniuk.

Ha mégoly sokatmondóak is Barker javaslatai – a mostani tornán a tanácsok nem tudták megóvni az angol válogatottat a csúfos kudarctól: a németek ismét felülkerekedtek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X