nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A szó elszáll – egy szállóige titkos élete

Elhangzott vagy nem? Willy Brandt híres mondatának, az „Összenő, ami összetartozik”-nak járt utána a városi legendák blogja.

nyest.hu | 2009. november 24.
|  

Nagy pillanatok, szimbolikus mondatok – talán minden politikus álma, hogy legalább egy-két sokatmondó kijelentése fennmaradjon. Ki ne ismerné a Napkirály híres mondatát arról, hogy tudniillik ő az állam, vagy Churchill ígéretét vérről és könnyekről. A közelmúlt egyik híressé vált és sokat emlegetett mondata például Willy Brandt, az NSZK kancellárja nevéhez fűződik. A német újraegyesítés szimbólumává vált az állítólag 1989. november 10-én elhangzott mondat: „Összenő, ami összetartozik.” Vagy mégsem hangzott el? Utánajárt az Urbanlegends.com.

Az aznap készült felvételeken hiába keresgélt a Die Zeit újságírója, számol be a blog. Az a bizonyos mondat ugyanis nem hangzik el rajtuk – tehát valószínűleg nem hangzott el annak idején a schönebergi városháza előtt sem. Persze utólag maga Brandt is sokat használta híressé vált mondatát, és az még a szöveg későbbi kiadásaiba is belekerült.

A témával foglalkozók ugyanakkor nem vitatják, hogy valóban elhangzott az azóta már szállóigévé vált kijelentés. Csak nem ott, nem akkor – írja a hvg.hu is. Kérdés persze, számít-e ez valójában, főleg történelmi távlatból szemlélve az eseményeket. Precízség és hitelesség ide vagy oda, a német kancellár szavai valószínűleg nem veszítenek a jelentőségükből azok számára, akiknek 1989-ben a két Németországban megváltozott az életük.

Információ
X