nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A szlovákiai nyelvtörvényről tárgyalt a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság

A júniusban módosított szlovákiai államnyelvtörvény végrehajtásáról tárgyalt a magyar-szlovák kormányközi kisebbségi vegyes bizottság pénteken Pozsonyban.

MTI | 2009. szeptember 28.
|  

A megbeszélések alapját a magyar és a szlovák kormányfő – Bajnai Gordon és Robert Fico – szécsényi megállapodásai képezik. A magyar fél a közös megállapodás, illetve az EBESZ kisebbségi főbiztosának, Knut Vollebaeknek a véleménye és ajánlásai alapján kérdéseket fogalmazott meg a nyelvtörvény végrehajtásával kapcsolatban, s ezeket szeretnénk tisztázni a szlovák féllel – mondta az MTI tudósítójának Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára, a vegyes bizottság társelnöke.

„Azért tettük fel kérdéseinket, hogy teljesen világos kép alakulhasson ki a törvényről és annak alkalmazásáról” – jegyezte meg Gémesi.

Az eredetileg tervezettnél jóval hosszabbra nyúlt ülésen elsősorban a nyelvtörvény megsértéséért kiszabható bírságokat vitatták meg.

Miroslav Mojzita, a vegyes bizottság szlovák társelnöke az MTI tudósítójának azt mondta: nagyon konkrét, tárgyilagos és nyugodt szakmai megbeszélés volt a pénteki.

„A magyar fél tiszteletben tartja azt az EBESZ-álláspontot, hogy a nyelvtörvény nem ellentétes a nemzetközi jogrenddel, de szeretné tudni, miként kívánja a szlovák fél alkalmazni a törvényt. Készek vagyunk megválaszolni minden kérdést, tisztázni minden vitatott témát” – fejtette ki Mojzita. Hozzátette: Pozsonynak meggyőződése, hogy a törvény módosításával nem csorbulnak a szlovákiai magyarok jogai.

„A beszélgetés alatt is kiderült, hogy a törvénynek sok hiányossága van. Vannak olyan esetek, amelyekkel a törvény nem számol, s ezeket is kezelni kell majd” – mondta az MTI-nek Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának alelnöke, a bizottság szlovákiai tagja. Hozzátette: szlovák közlés szerint Pozsony a törvényt kormányhatározattal és minisztériumi szintű módszertani utasításokkal, rendeletekkel kívánja alkalmazni.

Peter Weiss, Szlovákia budapesti nagykövete szerint az lett volna a jó, ha a nyelvtörvény körüli vita nem a politika szintjén, hanem „ilyen szakmai megbeszéléssel” kezdődött volna.

„A miniszterelnöki találkozó minden tekintetben hasznos volt, úgy látom, megnyugodtak a kedélyek. Szlovákia lekerült a magyar lapok első oldalairól, s ez jó” – nyilatkozta újságíróknak a diplomata.

Gémesi és Mojzita is úgy fogalmazott: sok a megvitatandó probléma, folyamatról van szó, ezért a pozsonyi megbeszélést továbbiak fogják követni, az első várhatóan még októberben. A tanácskozás helyszínéről diplomáciai úton később döntenek.

A szlovák államnyelvtörvény módosítását június végén fogadta el a pozsonyi parlament. A jogszabályt a szlovákiai magyar pártok és szervezetek élesen bírálták, magyarellenesnek minősítették és elutasították. A törvény komoly feszültséget váltott ki Pozsony és Budapest viszonyában is.

Információ
X