nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A romániai sajtó a MOGYE-ügyről

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai „zsarolással” vívta ki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karát – írta szerdán az Adevarul című román napilap.

MTI | 2012. március 14.
|  

A román kormány kedden tíz napig közvitára bocsátotta azt a kormányhatározatot, amely magyar és angol nyelvű orvosi és gyógyszerészeti kar létrehozását írja elő.

Az Adevarul felidézi, hogy az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói hétfőn nem voltak hajlandók részt venni a parlament ülésén, amíg a kormány nem dönt a kormányhatározat-tervezetről.

A Gandul.info című portál a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) Maros megyei vezetőit idézi, akik nem értenek egyet a magyar kar létrehozásával. Szerintük az RMDSZ „sarokba szorította” a PDL-t, amely így kénytelen volt engedményt tenni kisebbik koalíciós partnerének, és emiatt csökkenhet a PD-L támogatottsága Erdélyben.

Cristian Tudor Popescu, Románia egyik legismertebb publicistája a Gandulban azt írja: a magyar nyelvű kar létrehozásának nincs semmi köze az orvosképzéshez. A cikkíró szerint a magyar nyelvű orvosi szakkifejezések nem szolgálnak egyéb célt, minthogy a magyar anyanyelvű orvosok a magyar betegekkel „zártkörű etnikai hálózatot” alakítsanak ki Erdélyben a román állam pénzén. Popescu szerint ez a hálózat – amelyből a románok ki vannak zárva – pótolja a magyar szélsőségesek által megálmodott, korábban elvesztett államiságot, és emlékeztet az Osztrák-Magyar Monarchia idejére, amikor a magyar nyelv domináns volt, és annak ismerete nélkül a nemzeti kisebbségek tagjainak semmi esélyük nem volt érvényesülni a korabeli közigazgatásban, oktatásban vagy igazságszolgáltatásban.

A Krónika című erdélyi napilap szerint az időhúzástól a megnyugtató megoldás felé tett komoly lépésig terjedő mércén, egyelőre bárhova elhelyezhető az, hogy a kormány közvitára bocsátotta a határozattervezetet. A lap szerint semmi sem szavatolja, hogy a tíznapos közvita végén valóban megszületik a marosvásárhelyi gyógyászképzés magyar karát visszaállító kormányhatározat, hiszen hasonló kezdeményezések buktak már el Romániában.

A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó című napilap szerint a MOGYE-t ki kell vezérelni a romániai pártpolitikai, kampányjátékokból, meg kell szabadítani az etnikai villongás felhangjaitól, és akkor a megoldás pusztán oktatásjogi és oktatástechnikai kérdés.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X