nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„A nép az erotikus értelmű és obszcén szavaktól sosem félt”

Erotikus népmese-feldolgozásokkal, pajkos történetekkel várja idén a közönséget a délvidéki Tanyaszínház, a Vajdaság egyetlen vándortársulata.

MTI | 2014. június 22.
|  

A Pajzán históriák című előadás alapötletét Burány Béla Mé piros a gólya csőre? Erotikus és obszcén népmesék a Délvidéken című kötete adta. Burány Béla vajdasági orvos, néprajzkutató, szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. A könyv leírásában az olvasható: tartalom szempontjából rendhagyó, mert „a magyar nép erotikus értelemben vett szerelmi világáról keveset tűrt meg mindmáig a nyomdafesték. Az ok, amiért ilyen néprajzi gyűjteményekkel mindmáig adós maradt a magyar nyelvű könyvnyomtatás, jórészben e mesék nyelve. A nép az erotikus értelmű és obszcén szavaktól sosem félt. Miért is tette volna?”

A csiklandós népmeséket Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház munkatársa állítja színpadra. Az idén 36 éves társulat összetétele folyamatosan változik, a színészek a Vajdaság egész területéről, önkéntes alapon vesznek részt a munkában. Az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói pedig kötelező gyakorlatukat töltik itt a nyáron.

A vándorszínházat 1978-ban alapították, korábban csacsifogattal, ma már traktorral járja a vajdasági falvakat. Olyan helyekre mennek, ahol nincs alkalmas terem a kőszínházak előadásainak befogadására. A Kárpát-medencében egyedülálló társulat vendégszerepelt már a szlovéniai Muravidéken, Horvátország magyarlakta településein és Magyarországon is.

A Tanyaszínház július 17. és augusztus 7. között mutatja be a Pajzán históriákat 22 helyszínen, a hivatalos bemutatót pedig a nyári színház székhelyén, az észak-bácskai Kavillón tartják.

Bővebb információ

Tanyaszínház

Tanyaszínház a Facebook-on

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X