nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A cenzúra a médiatulajdonosok kezébe került
A magyar média állapotát bírálta a Freedom House alelnöke

Igazolták a nemzetközi sajtószabadság-szakértőknek a magyar médiaszabályozással kapcsolatos komoly aggodalmait azok a tárgyalások, amelyeket a múlt héten Magyarországon folytatott egy, a szólásszabadság állapotával foglalkozó szervezetek képviselőiből álló küldöttség – állította Paula Schriefer, a Freedom House (FH) alelnöke a szervezet honlapján a hétvégén közzétett blogjában.

MTI | 2011. december 5.
|  

Paula Schriefer, aki maga is tagja volt a küldöttségnek, amely több tucatnyi eszmecserét folytatott újságírókkal, média-tisztségviselőkkel, a szabályozó hatósággal és a kormány képviselőivel, bírálatában kifejtette, hogy az a médiaszabályozás „hatásköre túlságosan széles és a függetlensége megkérdőjelezhető”, de egyúttal „korlátozott lehetőséget biztosít az általa hozott határozatok bírósági felülvizsgálatára”. Kifogásolta, hogy testületnek jogában áll engedélyeket felfüggeszteni, a médiatartalmakat felügyelni és bírságokat kiszabni.

A FH alelnöke azt is bírálta, hogy a tiltott tartalmak meghatározása a megítélése szerint túlságosan is tág, hogy az kibővíti azon estek körét, amelyekben az újságírók kötelesek felfedni a forrásaikat és hangot adott annak az álláspontjának, hogy az új szabályozási rendszer „kifejlesztette a társszabályozás rendszerét”, amely a „cenzúrát a médiatulajdonosokhoz szervezi ki, cserébe a bírságoktól való mentességért.”

Paula Schriefer szerint a magyar kormány arra hivatkozva szokta elutasítani a rangos nemzetközi szervezetek bírálatát, hogy azok túlzottak vagy politikai indíttatásúk, s nagy erőfeszítéseket fordít arra, hogy hasonló európai példákkal igazolja a magyar médiaszabályozást. A FH alelnöke szerint függetlenül a külföldi párhuzamoktól „a magyar szabályozás olyan törvények összességéből áll, amelyek együttvéve jelentős fenyegetést jelentenek a média sokszínűségére, valamint arra, hogy a média elláthassa alapvető ellenőrző szerepét”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 bibi 2011. december 6. 16:48

a médiaszabályozás „hatásköre túlságosan széles és a függetlensége megkérdőjelezhető”,

Biztosan megint csak a figyelmetlenségemet illusztrálom azzal, hogy ti. szerintem a mediahatóság eddig az ég világon nem csinált semmit. A műsor-reklám hangerő kérdését sem volt képes lerendezni, pedig az szerintem roppant egyszerű. Csak egy decibel-mérő kell hozzá semmi más, az egész kérdés objektíve eldöntető.

Ergo: az egész mediahatóság, Sz. A.-val együtt, visszaadhatná a fizetését. Ami műsor most pedofil ügyben rendeztek az csupán egy év végi tűzijáték, nehogy megfeledkezzenek róluk jutalomosztáskor.

3 anokó 2011. december 6. 12:03

Találó ez a " Begazolódtak " kifejezés! Én is naponta tapasztalom, hogy egyre több gazember jelenik meg a médiában és a politikában. Tenni kéne már valamit ellenük!

2 istentudja 2011. december 5. 17:58

A szólásszabadságot volt "szerencsém" pár országban,rendszerben megtapasztalni.Az a nyomasztó gyanúm,hogy az ígazságharcosok összemossák a szólásszabadságot a szólásszabadossággal.Én nem féltem a tartalmatlan,néphülyítö szemetet az antidemokratikus diszkriminációtól.

1 kjkj945 2011. december 5. 16:25

Magyarországon mindig a médiatulajdonosok határozták meg mit közölhetnek.

Ezért nincs szólásszabadság. A tuéajdonos ellenében nem jelenhet meg szöveg, csak az ami az ő szájaize szerint megy.

Információ
X