nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A magyar kultúrpolitika
külföldi visszhangja

Az összetartozás daláról és Konrád Györgyről írt a Sme, míg a Süddeutsche Zeitung Joachim Gauck német államfőt bírálja Balog Zoltán miniszter kitüntetése miatt.

MTI | 2013. június 5.
|  

A jó ízlés ellen elkövetett „alávaló terrorista támadásnak” minősíti Az összetartozás dalát Peter Morvay, a pozsonyi Sme kommentárírója a szlovák lap keddi számában. A „Barackpálinkába fojtott Trianon” című írásában azt állítja: a dal hivatalos felvételének készítésekor „visszaéltek” a magyar rádió gyermekénekkarával. A cikk írója megjegyzi: magyar szemszögből Trianont joggal tartják tragédiának, ám „nincs olyan tragédia, amelyből a politikusok ne tudnának bohózatot csinálni.” Hozzáteszi: minél kevésbé demokraták a politikusok, annál inkább hiányzik az ítélőképességük, és emiatt a bohózat is törvényszerűen nagyobb.

Konrád György neve nem szerepel az 1979-ben Budapesten kiadott Világirodalmi lexikonban, és ahogy hallgatom a „budapesti kultúrdiktátorok egyre primitívebb megjegyzéseit”, félő, hogy a 21. század lexikonjaiba sem kerül bele – vélekedik Gratuláció Konrád Györgynek című írásában Huncík Péter, aki szintén a Smeben jelentetett meg cikket kedden. A kommentáríró szerint Konrád már gyerekkorában megtanulta, hogy a magyar társadalom nem fogadja el egyenrangú polgárának, „ma pedig ismét hazaárulónak bélyegzik”. Hozzátette: „egy névtelen kulturális referens” arra figyelmeztette társait Konrád kapcsán, hogy legyenek vele óvatosak, mert „külföldön még mindig a magyar írók közé sorolják.”

A Süddeutsche Zeitung című német lap Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere német állami kitüntetésével kapcsolatban közölt beszámolót keddi számában. A Bírálat egy kitüntetés adományozása miatt című cikk szerint Viola von Cramon, a német ellenzéki Zöldek parlamenti képviselője a lapnak nyilatkozva úgy vélte: „óriási botrány”, hogy Joachim Gauck német szövetségi elnök kitüntette a minisztert, mert Balog Zoltán a nemzeti romastratégiáért felelős miniszterként kiáll a romákkal szembeni „kirekesztő állami politikáért”.

Balog a „szeretetteljes szegregáció” politikáját követi, amely azt célozza, hogy kisegítő iskolákban oktassák a romákat, amit a Emberi Jogok Európai Bírósága etnikai diszkriminációnak minősített – tette hozzá a Zöldek képviselője. Viola von Cramon szerint úgy tűnik, Joachim Gauck „elvesztette az emberi jogi ügyekben egyébként jól működő iránytűjét”. A politikus felszólította a német államfőt, hogy „korrigálja döntését” – írta a Süddeutsche Zeitung.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X