nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A celeb, ha beszél
A legnagyobb sztárbakik

A hírnév és a színészi tehetség nem mindig elég a tudományos karrierhez. A sztárok mégis hajlamosak „tudományos” kijelentéseket tenni. Vesztükre.

nyest.hu | 2010. január 7.
|  

A sztárok – legyenek bár a legtehetségesebbek a maguk szakmájában – nem éppen a legsikeresebbek a tudományos nyelvhasználat terén. Nyilatkozataik sokszor tükrözik: a kifejezések megválogatásában néha elkélne nekik egy kis segítség. A Times Online egy friss kiadvány, a Celebrities and Science 2009 alapján összegyűjtött egy csokorra valót a színészek, sportolók és énekesek világraszóló bakijaiból.

Néha James Bond is hibázik - Roger Moore nyilatkozik
Néha James Bond is hibázik - Roger Moore nyilatkozik
(Forrás: MTI/Kovács Attila)

Még ha céljuk vagy elkötelezettségük sokszor jó célhoz (például az egészséges életmódhoz) kapcsolódik is, kedvenc celebjeink jó néhányszor nem túl körültekintően válogatják meg a szavakat egy-egy nyilatkozatukban. Roger Moore, a hajdan daliás James Bond például annak az (egyelőre bizonyítatlan...) tudományos álláspontjának adott hangot, hogy a libamáj-evés Alzheimer-kórt okoz. Heather Mills, az Erzsébet királynő megformálásáért Oscarral jutalmazott színésznő pedig azt az óvatlan kijelentést tette, hogy a hús negyven évig rothad az ember gyomrában.

Nagy népszerűségnek örvend a vegyszermentes életmód is a sztárok körében – ezt példázzák a bollywoodi csillag, Shilpa Shetty szavai is, aki szerint a szénsavas ital „kiszívja a szervezetből az oxigént”. Az sem mindig szerencsés, ha például a politikusok a genetika vagy a biológia területére eveznek át. Sarah Palin, az Egyesült Államok Republikánus Pártjának korábbi alelnökjelöltje azért kapott kritikát, mert az evolúcióról kissé pongyolán fogalmazott. A politikusnő saját bevallása szerint nem hitt abban, hogy az ember egy „lábat növesztett halból” fejlődött volna ki, sem pedig abban, hogy „a fáról lepotyogott majomtól” származna.

Információ
X