nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kétnyelvűség késlelteti az Alzheimer-kórt

Öt évvel később jelennek meg az Alzheimer-kór tünetei a kétnyelvű embereknél, állapították meg kis létszámú tanulmányukban kanadai kutatók.

MTI | 2010. november 11.
|  

A Baycrest Rotman Kutatóintézet munkatársai eredményeiket a Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában ismertették.

A kutatók 211, Alzheimer-kórral diagnosztizált páciens klinikai adatait elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a két vagy több nyelven beszélő embereknél átlagosan öt évvel később bukkantak fel a betegség tünetei.

„Nem állítjuk, hogy a kétnyelvűség bármely módon megelőzné az Alzheimer-kórt vagy a szellemi leépülés más formáit, de hozzájárulhat egy olyan kognitív tartalék létéhez az agyban, amely úgy tűnik, meglehetősen hosszú időre elhalasztja az Alzheimer tüneteinek megjelenését" - mondta Fergus Vraik kutatásvezető.

A kór miatti leépülés az érintettek agyában a nyelvi készségektől függetlenül megjelent, mindazonáltal a kétnyelvűeknél később jelentek meg olyan tünetek, mint a memóriaromlás, a zavartság, valamint a nehézségek a problémamegoldásban vagy a tervezésben.

A kutatók emlékeztetnek rá, hogy jelenleg nincs olyan gyógyszeres kezelés, amely elhalasztaná az Alzheimer-kór tüneteinek jelentkezését.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X