nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Firefoxból kitiltották a Skype-kiegészítőt

A Mozilla szerint a Skype a lefagyások egyik fő okozója, és a böngésző teljesítményét is drasztikusan rontja.

IT café, Barna József | 2011. január 24.
|  

A Mozilla a múlt héten bejelentette, hogy tiltólistára tette a Firefox böngészőhöz készült Skype-eszköztárat. Ez a kiegészítő a weboldalakon található telefonszámokat – pontosabban azokat a számsorokat, melyeket telefonszámnak vél – kattintható gombként jeleníti meg azért, hogy így egyetlen egérkattintással lehessen tárcsázni azokat a VoIP-kliensből. A beépülő modul blokkolását az indokolta, hogy instabillá tette a böngészőt, és visszafogta annak teljesítményét.

A kiegészítő a Skype klienssel egybe van csomagolva, és annak telepítésekor – vagy frissítésekor – automatikusan települ a Firefoxba, így számos számítógépen a felhasználó tudtával vagy tudta nélkül fut a böngészőben. Arra, hogy problémákat okoz, novemberben figyeltek fel először a Mozilla fejlesztői, onnantól kezdve vizsgálták a jelenséget. Mint kiderült: ez a modul felel a Firefox-lefagyások jelentős hányadáért.

„A Skype Toolbar jelenleg elérhető változata a Mozilla Friferox 3.6.13 leállásának egyik leggyakoribb oka, csak a múlt héten közel 40 ezer lefagyást okozott. Ráadásul a telepített Skype Toolbar verziótól függően az a módszer, amellyel megkeresi és átalakítja a telefonszámokat, a DOM-műveleteket akár 300-szor lassabbá teheti, ami a webes tartalmak egy jelentős részének megjelenítési sebességét befolyásolja. (Közérthetően: a felhasználó számára úgy tűnhet, hogy a Firefox lassan tölti be az oldalakat.)” – írja a Mozilla a tiltásról beszámoló blogban.

Mivel a Skype érdemben nem reagált a hónapok óta tapasztalt problémára, a kiegészítőt felvették Firefox tiltólistájára. A modul minden elérhető kiadását blokkolják a böngésző összes verziójában, amiről a felhasználó értesítést kap, és ha úgy gondolja, manuálisan visszakapcsolhatja a toolbart. Természetesen a lépés nem befolyásolja az önálló Skype kliens működését.

A Skype a tiltás nyilvánosságra hozatalát követően rövid nyilatkozatot adott ki, melyben jelezte: együttműködnek a Mozillával a kompatibilitási problémák megoldásában, de az előzetes vizsgálatok szerint a legújabb Skype-verzió telepítésével „a legtöbb felhasználónál” megszűnnek a hibajelenségek

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X