nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Mackósajt: @Gelmik: "Érdekes, hogy számomra te beszélsz célről: több utódnemzés. Ez egy célállítás." ...
  2020. 07. 12, 13:52  Mi is az az Uralonet?
 • Gelmik: @Cypriánus: Akkor libcsi volt. A helyzet az, hogy anno egy sippe több ezer ember volt, eze...
  2020. 07. 12, 12:43  Mi is az az Uralonet?
 • Cypriánus: @Cypriánus: Igaz, paradox módon így többet mondana az etnogenezisről, mintha az uralkodó d...
  2020. 07. 12, 12:32  Mi is az az Uralonet?
 • Cypriánus: @Mackósajt: Másik bajom, hogy pont III. Béla nagymamája kapcsán a kortársskban is merültek...
  2020. 07. 12, 12:30  Mi is az az Uralonet?
 • Cypriánus: @Mackósajt: Másik bajom, hogy pont III. Béla nagymamája kapcsán a kortársskban is merültek...
  2020. 07. 12, 12:30  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A dél-szerbiai albánok és bosnyákok bojkottálják a népszámlálást

A Szerbia déli részén élő albánok és bosnyákok egy része a hatóságok minden győzködése ellenére bojkottálni fogják a szombaton kezdődő és október 15-ig tartó szerbiai népszámlálást.

MTI | 2011. október 4.
|  

„A dél-szerbiai albánok semmiképpen sem vesznek részt a népszámlálásban, még akkor sem, ha emiatt megbírságolják őket” – jelentette ki Ragmi Mustafa, Presevo községi elnöke. Elmondása szerint a köztársasági statisztikai hivatal az összeírást irányító bizottságba új tagokat választott ugyan, az albánok azonban nem váltóztatnak állásfoglalásukon és bojkottálni fogják a népszámlálást.

A Dél-Szerbiában élő albánok mindenekelőtt azt kifogásolják, hogy a kérdőíveket csak szerb nyelven és azt is cirill betűsen nyomtatták ki.

A másik panaszuk, hogy például Presevóban, ahol a lakosság 90 százaléka albán nemzetiségű, a kérdezőbiztosok többsége mégis szerb.

A szandzsáki bosnyákok ugyancsak azt kifogásolják, hogy a kérdőíveket csak szerb nyelven nyomtatták ki, de egyik vezetőjük szerint ez még nem elég ok arra, hogy ne vegyenek részt az összeírásban.

Egyébként a kérdőíven összesen 71 kérdés szerepel. Egy részük a személyes adatokra, másik részük pedig a háztartásokra vonatkoznak.

Ha valaki megtagadja a válaszadást, vagy téves adatokat közöl a kérdezőbiztossal, 20.000-től 50.000 dinárig (kb. 200-tól 500 euróig) terjedő pénzbüntetéssel sújthatják.

Szerbiában utoljára 2002-ben volt népszámlálás.

Az első incidens

Incidens történt a szerbiai népszámlálás első napján az albánok lakta dél-szerbiai Presevo környékén: a szerb nemzetiségű kérdezőbiztos hölgyet egy helyi albán lakos sértegette és fenyegetéssel távozásra kényszerítette.

A népszámlálás első incidenséről az összeírást végző bizottság elnöke, Dragoljub Filipovic tájékoztatta a Tanjug hírügynökséget vasárnap. Eszerint szombaton egy albán arra szólította fel a kérdezőbiztost, hogy szakítsa félbe az összeírást, semmisítse meg a felvett adatokat és hagyja el a falut. A kérdezőbiztos eleget tett a felszólításnak.

Az összeírással kapcsolatos fejleményekről hétfőn várható bővebb tájékoztatás.

A kérdezőbiztosok beszámolói szerint Dél-Szerbiában az  albánok lakta településeken  – amint az várható volt – a helyiek általában nem hajlandóak részt venni az összeírásban, a vegyes lakosságú körzetekben viszont zavartalanul folyik a szerbek, romák és más nemzetiségűek összeírása.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X