nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jogerős: minden rendőr 150 nyelven kell beszéljen

New Jersey legfelsőbb bírósága olyan ítéletet hozott, hogy a rendőröknek a sofőr anyanyelvén kell elmagyarázni tette következményeit.

nyest.hu | 2010. július 15.
|  

Senki se szereti a rendőri ellenőrzést, hát még ha ez egy olyan nyelven történik, amit nem is értünk. New Jerseyben egy angolul csak rosszul tudó spanyol anyanyelvű autóstól automatikusan elvették a jogosítványát, mert megtagadta véralkohol-teszt elvégzését. A sofőr, German Marquez saját és ügyvédei állítása szerint ugyanis nem értette, mit kérnek tőle a rendőrök. New Jersey legfelsőbb bírósága most megváltoztatta a döntést, aminek érdekes jogi következményei lehetnek – írja a Financial Post cikke.

Az USA New Jersey államának lakosai legalább 150 nyelvet beszélnek az utolsó népszámlálási adatok szerint. A mostani bírói ítélet azt jelenti, hogy a rendőröknek nem csak angolul kell elmondaniuk a törvény által előírt információkat a sofőr számára, de lehetőségükhöz képest azt is ki kell deríteniük, milyen nyelvet beszél a sofőr, és utána annak saját nyelvén is el kell magyarázniuk az angol szabványszöveget.

Az ítélet nagyban védi az autósokat, de egyben hatalmas tolmácsolási terhet is ró a rendőrségre. Az USA-ban jól működik a telefonos tolmácsolás, az egészségügy miatt is, de ez elég költséges. A mostani bírói határozatot más rendőr és civil közötti hivatalos érintkezésre is ki lehet terjeszteni, ami nehéz helyzetbe hozhatja az Amerikában is anyagi gondokkal küzdő rendőrséget.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X