nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Zsebre mennek a történelmi viták

Kína és Dél-Korea több ízben vádolta már Japánt azzal, hogy iskolai tankönyveiben valótlanságokat állít: a hasonló viták miatt sem jöhet létre a szabadkereskedelmi egyezmény.

MTI | 2013. március 27.
|  

Kína és Dél-Korea is tiltakozását fejezte ki kedden, miután a japán oktatási minisztérium olyan középiskolai tankönyveket hagyott jóvá, amelyek az ország területének neveznek két vitatott hovatartozású szigetcsoportot. A tankönyvek a tokiói kormány álláspontjával megegyező módon Japán részének minősítik a Kelet-kínai-tengeren fekvő Szenkaku- (kínaiul Tiaojü-), valamint a japán-tengeri Dokdo- (japánul Takesima-) szigeteket. Az előbbi terület Japán ellenőrzése alatt áll, de Kína magáénak vallja, míg az utóbbi felett Szöul gyakorol fennhatóságot, miközben Tokió szerint az japán terület.

A két szomszédos ország korábban több ízben vádolta már Tokiót azzal, hogy iskolai tankönyveiben valótlanságokat állít. A szigetország II. világháborús szerepével kapcsolatos könyvrészeket érintő nézeteltérések miatt Dél-Koreában és Kínában több alkalommal törtek ki erőszaktól sem mentes Japán-ellenes tüntetések.

A dél-koreai külügyminisztérium a legutóbbi esettel kapcsolatban kedden behívatta Japán szöuli nagykövetét, és határozott tiltakozását fejezte ki. Kína ugyanakkor arra szólította fel Tokiót, hogy helyesen értékelje „a történelmet és a realitásokat”. Peking ugyanis korábban „hazafiasabbá” tette saját oktatási programját, azaz olyan tananyagot vezetett be, amely Japán és több más délkelet-ázsiai országgal szembeni területi követeléseket bizonygat.

A három állam egyébként pont a keddi összezörrenéssel egy időben kezdett szabadkereskedelmi tárgyalásokat Szöulban. Egyes szakértők szerint az ehhez hasonló történelmi viták miatt az együttesen a globális GDP mintegy egyötödéért felelő három gazdaság közti kereskedelmi megállapodás megkötése egyelőre nehezen elképzelhető, bár az érintett kormányok a viszályok ellenére is hajlanak a megegyezésre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X