nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Wikileaks-böngésző alkalmazások okostelefonokra

Az iPhone felhasználók Steve Jobs jóvoltából nem szórakozhatnak az amerikai külképviseletek szaftos jelentésein, míg az androidos közösség tucatnyi Wikileaks app közül vállogathat. Ezek a programok a nagy testvér hírében álló Google a hivatalos alkalmazás boltjából is elérhetőek.

Ágens blog, LASZLOL | 2011. január 5.
|  

A mögöttünk lévő esztendő második félének legnagyobb szenzációi kétség kívül a Wikileaks által nyilvánosságra hozott táviratok voltak. A 250 ezer iratból eddig csak pár ezer látott napvilágot, így valószinüleg a következő évben sem fog úgy eltelni hét, hogy ne nevetnénk és csodálkoznánk az amerikai diplomácia belső levelezésének viccesen találó megfogalmazásain és a nemzetközi politika nagy tiszteletben álló vezetőinek szánalmas szokásain.

Amikor nem egészen 4 napig elérhető volt az Apple Appstore-jában egy az iratok közt böngésző alkalmazás, több mint 4 ezren töltötték le, 4,5 ezer dollárhoz juttatva ezzel Julian Assanget és a Wikileaks alapítványt. Az Apple végül különböző okokra hivatkozva levette az appot, nagy felháborodást váltva ezzel ki a nemzetközi techsajtóban.

Arról azonban kevés hírt hallhattunk, hogy az Android alkalmazásboltjában, amit a Google hivatalosan tart karban, közel egy tucat Wikileaks app található. Ezek ugyan ingyenesek, de az iPhone-os verzióval azonos funkcionalitással bírnak. Segítségükkel különböző jellemzők mentén kereshetünk az eddig nyilvánosságra hozott iratokban. A Google persze hiába is próbálkozott volna az ilyen appok tiltásával, hisz az androidos telefonokra mindenki szabadon telepíthet a netről letöltött programokat. A nagy testvér szerepét ebben a történetben is úgy látszik Steve Jobs játssza, és nem a rettegett adatgyűjtő Google.

Információ
X