nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új nyelvtörvény közeleg Ukrajnában

Viktor Janukovics az ukrán Régiók Pártjának elnökjelöltje bejelentette, hogy győzelme esetén az orosz hivatalos nyelvvé válik Ukrajnában.

nyest.hu | 2010. február 2.
|  

„Amennyiben sikerül felülkerekednem Júlia Tyimosenkón az elnökválasztás következő fordulójában, az általam felállítandó kormány azonnal hivatalossá teszi az orosz nyelvet Ukrajnában” – ígérte múlt heti sajtótájékoztatóján a Régiók Pártjának jelöltje Viktor Janukovics.

Az elnökjelölt tervei szerint az orosz nyelv „korlátlan” használata érvényesülne Ukrajna teljes területén hivatalos dokumentumokban, az egészségügyben, az oktatásban és a bírósági eljárásban.

Az ígéretet nem kizárt, hogy tett is követi, hiszen Janukovics a január 17-án tartott első fordulóban a szavazatok 35 százalékát nyerte meg, ezzel felülkerekedett a 25 százalékos Tyimosenkón. A kérdés tehát a február 7-én tartandó második elnökválasztási fordulóban dől el.

A sok kritikusa szerint meglehetősen ellentmondásos múltú elnökjelölt több alkalommal jelezte, hogy véleménye szerint az orosz nyelv „túlpolitizált” helyzetben van Ukrajnában. Megválasztása esetén Janukovics egy olyan új nyelvtörvényt kíván majd elfogadtatni, ami megfelelne a regionális és kisebbségi nyelvek európai alapokmányának. A jelölt szerint az orosz nyelv hátrányos megkülönböztetése problémákat okoz az élet számos területén, így a kórházakban, iskolákban és bíróságokon is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X