nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új chartát kell fogalmazni a MOGYE-n

Cătălin Baba román oktatásügyi miniszter szerint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE) sürgősen újra kell fogalmaznia a chartáját, és mintának a multikulturális kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem chartáját vehetné.

MTI | 2012. március 29.
|  

Cătălin Baba miniszter egy szerdán tartott sajtótájékoztatón kijelentette, nem tekinthető szegregációnak, hogy a MOGYE-n kormányhatározattal hoztak létre egy új, magyar és angol tannyelvű kart, hiszen a marosvásárhelyi egyetemen jelenleg is román, magyar és angol nyelven folyik az oktatás.

A miniszter szerint csak az egyetemi charta elfogadása után léphet tovább a MOGYE a választások fázisába. „Azt kértem az egyetem magyar oktatóitól, hogy szerveződjenek tagozattá” – idézte az Agerpres hírügynökség a minisztert. A tárcavezető szerint a létrehozott új kar mellett a magyar oktatást is nyújtó fogorvosi karon is dékánhelyettesi tisztség jár a magyaroknak, és a magyar oktatóknak jelen kell lenniük a fogorvosi kar tanácsában is. A tárcavezető azt is megemlítette, hogy a magyar tagozatnak „ki kell egészítenie” az egyetemen lezajlott választásokat. Jelölteket kell állítania a magyar tagozatot megillető szenátusi helyekre, valamint a rektorhelyettesi tisztségre is.

A Mediafax hírügynökség tudósítása szerint a miniszter azt is megemlítette, hogy ha megtörténnek ezek a változások a marosvásárhelyi egyetemen, „megkeresik a megoldást” arra, hogy a törvénytelen charta alapján megválasztott rektor, Leonard Azamfirei tisztségben maradhasson. Azamfireit a múlt héten ruházta fel ideiglenes hitelutalványozói jogkörrel a minisztérium.

Szabó Béla orvosprofesszor, a magyar tagozat szóvivője elmondta, az egyetemen valóban nehéz jogi helyzet alakult ki, hiszen a multikulturális chartát annak a szenátusnak kellene elfogadni, amelyiket egy törvénytelen charta alapján választottak meg a magyar tagozat választási bojkottja ellenére. A professzor hozzátette, a magyar tagozat ragaszkodik ahhoz, hogy saját soraiból válassza meg azokat az oktatókat, akik a szenátusban képviselik a magyar nyelvű oktatás érdekeit. A február 20-án tartott szenátusi választást ugyan bojkottálta a magyar tagozat, de a távolmaradási felhívást hat magyar oktató nem vette figyelembe; őket beválasztották az egyetem szenátusába a magyaroknak fenntartott helyekre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X