nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tanulj zenélni, és okosabb leszel!

Erre az eredményre jutottak Nagy-Britanniában, és amerikai kutatásokra is hivatkoznak. Az idei a Zene Éve a briteknél.

nyest.hu | 2009. szeptember 11.
|  

A zenetanulás jelentősen (kb. 2 százalékkal) javítja a memóriát, fejleszti a társas viselkedést (amennyiben zenekari hangszerről van szó), és mintegy 7 ponttal növeli az intelligenciahányadost, valamint javítja az írás- és olvasástudást – erre jutottak brit és amerikai tudósok a The Guardian szerint.

A britek számára az idén különösen fontos a muzsika, mivel a kormány az idén először meghirdette a Zene Évét, amelynek keretében népszerűsíteni szeretnék a hangszertanulást az általános iskolások körében.

A kormány egyúttal azt is bejelentette, hogy 2011-ben meg kívánja kétszerezni az ingyenesen hangszeren tanuló 7–11 évesek számát. A beszámolók szerint csak tavaly 330 millió font (102 milliárd forint) állami pénzt fordítottak a zeneoktatás fejlesztésére. Jelenleg a brit általános iskolások több mint fele, mintegy egymillió gyermek tanul valamilyen hangszeren.

Ed Balls, Nagy-Britannia oktatásügyi államtitkára lelkendezve nyilatkozott a Zene Évéről: „a zene a brit populáris kultúra lelke. Erről beszélnek és erre vágynak a gyerekek. Csodás dolog, hogy az X Factorhoz hasonló televíziós tehetségkutató műsorokat hetente több millióan követik figyelemmel – de a fiataloknak meg kell érteniük, hogy csak akkor lehetnek sztárok, ha már kiskorukban kiválóan elsajátítják az alapokat, és sokféle zenét tanulnak a klasszikus zenétől a countryig. Éppen ezért van szükség világszínvonalú zeneoktatásra az iskolákban. [...] Tény, hogy a zene fontos szerepet játszik az iskolai évek során, és az után is”.

A Zene Éve olyannyira komoly kezdeményezés, hogy több menő brit zenészt, többek közt Slasht, a Guns N' Roses együttes gitárosát, illetve Jamie Cullum dzsessz- és popzenészt is felkérték, hogy vegyen részt a propagálásában, és tartson „zeneórát”.

Címkék: Kultúra, Zene
Információ
X