nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Speciális nyelvi laboratórium fogyatékossággal élő ELTE-hallgatóknak

Speciális nyelvi laboratóriumot adtak át az Eötvös Loránd Tudományegyetem fogyatékossággal élő hallgatói számára pénteken az intézmény Trefort-kerti és lágymányosi campusán – közölte az egyetem az MTI-vel.

MTI | 2009. június 5.
|  

Az 50 ezer eurós támogatásból az egyetem az IBM segítségével speciális bútorokat, informatikai eszközöket, látássérülteket segítő berendezéseket és szoftvereket vásárolt.
Az így kialakított speciális nyelvi laborok bármilyen sérülés (diszlexia, diszgráfia, mozgás-, látás- vagy hallássérülés) esetén lehetővé teszik a nyelvtanulást. A számítógépeket a gyengénlátók érdekében képernyőolvasó és -nagyító programokkal látták el, a vak hallgatók segítésére Braille-kijelzőket és -nyomtatókat vásároltak, a hallássérültek számára webkamerát szereltek fel, a diszlexiások és diszgráfiások pedig olvasást és írást segítő programokat használhatnak.
Ezeknek az eszközöknek a segítségével a fogyatékossággal élő hallgatók a jövőben önállóan is képesek lesznek idegen nyelvek elsajátítására, amely olyan kompetenciához segíti őket, amivel könnyebben helytállhatnak a munkaerőpiacon – olvasható a közleményben.
Hudecz Ferenc, az ELTE rektora az átadáson hangsúlyozta, hogy e megállapodás annak a szakmai munkának az elismerését jelenti, amely az egyetemen folyik a fogyatékossággal élő hallgatók érdekében. Az egyetemen a 2008/2009. tanévben közel 200 regisztrált, fogyatékossággal élő hallgató tanul, ebből a két campuson mintegy 150 hallgató, de természetesen a lehetőségek az egyetem minden fogyatékos diákja számára nyitva állnak.
A projekt megvalósításának tapasztalatai alapján az egyetem rektora kezdeményezte a speciális szükségletű hallgatói ügyek bizottságának létrehozását, amely a jövőben összehangolja a laborok működését.
Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója kiemelte, hogy egyetlen cég sem mondhat le a tehetséges emberekről azért, mert esetleg fogyatékossággal élnek vagy hátrányos helyzetű társadalmi csoporthoz tartoznak.

Információ
X