nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sme: pofon a Dunán túlra

A felesleges nyelvtörvény keresztülverése az arrogancia jele volt - írja a Sme szlovák napilap „Pofon a Dunán túlra” című kommentárjában csütörtökön. A liberális lap szerint az ellenzék passzivitása azt jelzi, hogy az annyit ragozott demokrácia, a nyugati értékek és az emberi jogok védelme hagyományosan „nem vonatkozik a magyarokra”.

MTI | 2009. július 2.
|  

A Sme csütörtöki cikkének szerzője, Peter Morvay megjegyzi: nincs igaza Csáky Pálnak, a Magyar Koalíció Pártja elnökének, amikor azt állítja, hogy ilyen törvény még az Osztrák-Magyar Monarchia idején sem létezett, s valószínűleg nincs igaza Németh Zsoltnak sem, aki azt állítja, hogy a II. világháború óta most született először olyan törvény, amely a kisebbségi nyelvhasználatot bünteti. Voltak ilyenek, de a civilizált államok ma többnyire szégyellik őket – szögezi le Morvay.

Csákynak azonban igaza van abban, hogy a szlovák törvényről lerí a nemzeti kisebbrendűségi érzés és a rosszakarat, amely a mai szlovák kormányt és a hozzá tartozó értelmiségi köröket jellemzi. Igaz az is, hogy a törvény ellentétben van a modern kor szellemével, amely inkább a jogok kiszélesítésére, semmint korlátozására törekszik. Ellentétes azzal az elvvel is, hogy az államnak nem kellene olyan területeket szabályoznia, amelyek anélkül jobban működnek.

„Semmiféle nyilatkozat nem változtat azon, hogy a törvény feleslegesen korlátozza elsősorban a magyar kisebbség jogait, s széles – bizonyos körökben üdvözölt – teret nyit zaklatására. Magyarország ezért joggal nyugtalan a törvénnyel kapcsolatban” – írja az újság. Rámutat: a nemzeti kisebbségek kérdése ma már nem belügy. Szlovákia is megszólalt, ha problémák voltak Pilisszentkereszten.

„Annál is kevésbé, mert ennek a törvénynek az elfogadását a két kormányfő évek óta várt találkozása előtt nem lehet másképpen értékelni, mint a (szlovák) kormánykoalíció végtelen arroganciájaként” – húzza alá a lap. Megjegyzi: lehet, hogy ez mozgósítja a nacionalista választókat a jövő évi parlamenti választásokra, de nem használ a jószomszédi kapcsolatoknak és a Szlovákián belüli megbékélésnek.

Az újság szerint a szlovák ellenzék álláspontja is „tragikus”, mivel szintén tagadja, hogy a törvény csorbítaná a kisebbségi jogokat. Az ellenzék ezzel azt bizonyítja, hogy a kisebbségi jogok nem mondanak neki semmit, illetve, hogy az annyit ragozott demokrácia, a nyugati értékek és az emberi jogok védelme hagyományosan „nem vonatkozik a magyarokra”.

Információ
X