nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Romániai magyarok is indulhatnak a TDK-n

A romániai felsőoktatásban magyar nyelven tanuló diákok is részt vehetnek a magyar tudományos diákköri (TDK) tevékenységben.

Edupress | 2010. június 16.
|  

A román és a magyar felsőoktatási rendszer irányítói hasonló tartalmi, szerkezeti és anyagi nehézségekkel küzdenek – mondta el összegzésül Szabó Gábor, a Magyar Rektori Konferencia elnöke a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel (Sapientia EMTE) közösen, június 11-én rendezett kolozsvári román-magyar felsőoktatási fórumon.

Az itt aláírt együttműködési szerződés értelmében a romániai felsőoktatásban magyar nyelven tanuló diákok is részt vehetnek a magyar tudományos diákköri (TDK) tevékenységben. Az MRK Plénuma egyúttal első alkalommal Magyarország határain túl, Kolozsváron tartotta meg plenáris ülését, ahol megválasztotta a szervezet új vezető tisztségviselőit.

Az eseményen a két ország felsőoktatási vezetői találkoztak annak érdekében, hogy megvitassák a magyar és a román, illetve a romániai magyar felsőoktatás helyzetét, valamint tárgyaljanak a felsőoktatási rendszerek továbbfejlesztéséről és az együttműködés lehetőségeiről. Hasonlóan nagy számban még soha nem gyűltek össze a két ország szakértői, a rendezvényen előadást tartott Szabó Gábor, Dr. Ecaterina Andronescu, a Román Rektori Konferencia elnöke, Markó Béla miniszterelnök-helyettes, Tőkés László, a Partiumi Keresztény Egyetem elnöke, Ionel Haiduc, a Román Tudományos Akadémia elnöke, Dr. Péntek János, az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottságának elnöke, valamint magyarországi és romániai egyetemek vezetői. Az MRK elnöke a találkozót követően elmondta: elégedett azzal, hogy a romániai magyar felsősokú képzés európai minőségű, és hogy kezd kialakulni a Kárpát-medencei felsőoktatási térség.
Tőkés László európai parlamenti képviselő előadásában kiemelte, hogy a PKE és az EMTE fejlesztésében szerepet kell vállalnia a mindenkori magyar kormánynak, az erdélyi magyar közösségnek és a román államnak is.

Romániaiak is részt vehetnek a TDK-n

A fórum fő célja az volt, hogy a két ország felsőoktatása közötti együttműködés további lehetőségeit megalapozzák, kiemelt figyelmet fordítva a magyarországi és a romániai magyar intézmények közötti kapcsolatokra. A rendezvény új lendületet kívánt adni a közös képzési és kutatási programok kialakításának, az oktatók, hallgatók, és kutatók cseréjének, valamint különböző regionális együttműködési programok fejlesztésének.
Aláírták a romániai felsőoktatásban magyar nyelven tanuló diákok tehetséggondozását elősegítő együttműködési szerződés is. A megállapodás célja, hogy a romániai diákok, oktatók és kutatók jobban megismerhessék a magyarországi felsőoktatási intézményekben sok évtizedes hagyományok alapján szervezett intézményi keretek között folyó tudományos diákköri (TDK) tevékenységet. Ennek elérése érdekében többek között az Országos Tudományos Diákköri Tanács 15 szakmai bizottságába befogad egy-egy, a romániai aláírók által delegált képviselőt, illetve az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciát (ETDK) elismeri első fordulós romániai TDK konferenciának. Ezzel az ETDK tudományági konferenciáit az OTDK-ra történő romániai nevezések kvalifikációs lépcsőjének tekinti.

Három magyar intézménnyel kötött együttműködési szerződést a Sapientia

Az ülésen aláírtak további három együttműködési szerződést: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, illetve a Budapesti Gazdasági Főiskola között. A megállapodással az oktatás, a tudományos kutatás és az akadémiai élet egyéb területein kívánnak szorosabb kapcsolatokat kiépíteni az intézmények. A Sapientia EMTE eddig 11 magyarországi felsőoktatási intézménnyel alakított ki szerződéses kapcsolatot.

Egy évig a BGF rektora vezeti az MRK-t

Egyúttal plenáris ülést tartott az MRK, és megválasztotta új vezető tisztségviselőit. A jelenlegi elnök, Szabó Gábor július 1-jétől tiszteletbeli elnökként tevékenykedik a konferencia munkájában, a poszton pedig Rudas Imrét, az Óbudai egyetem rektorát váltja. Az elnöki tisztséget egy éven keresztül a jelenlegi társelnök, Sándorné Dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) rektora tölt be, helyére pedig július 1-jétől Tulassay Tivadart, a Semmelweis Egyetem rektorát választották meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X