nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Finnugor sakk
Nyelvrokonaink „fővárosa” újból felírja magát a sport térképére

A Hanti-Manysi Autonóm Körzet fővárosában rendezik meg a 39. Sakkolimpiát szeptemberben. Néhány tény a legközelebbinek tartott nyelvrokonainkról.

Péli Péter | 2010. szeptember 2.
|  

Talán kevesen tudják, hol van Hanti-Manszijszk városa, neve mégis ismerősen csenghet, hiszen ugor nyelvrokonainkról, a hantikról és a manysikról nevezték el. Az olajtermelésből gazdag hetvenezres város a Hanti-Manysi Autonóm Körzet fővárosa. A városban több jelentős nemzetközi sporteseményt is tartottak már, és idén itt rendezik meg a 39. Sakkolimpiát is szeptember 19. és október 4. között.

A mai modern Hanti-Manszijszk.
A mai modern Hanti-Manszijszk.
(Forrás: wikimedia commons)

A hantik és manysik jelenlegi ismereteink szerint a legközelebbi nyelvrokonaink; a finnugor nyelvek ugor ágának obi-ugor nyelveit beszélik. A két népcsoport már több mint ezer éve él az Ob folyó mentén, de a 16. századtól egyre inkább ki lettek téve az orosz birodalom terjeszkedésének. Az oroszok adták nekik korábban a magyar nyelvben is használt „osztják” és „vogul” külső megnevezéseiket, amik ma már elavultnak és sértőnek számítanak.

A magyar és az obi-ugor nyelvek rokonságát gyakran szokták néhány hasonló hangzású mondattal is illusztrálni:

hanti: Pegte lau lasinen menl tou szilna.

magyar: Fekete ló lassan megy a tó szélén.

manysi: Hurem né vitnel huligel husz hul pugi.

magyar: Három nő a vízből hálóval húsz halat fog.

manysi: Hurem-szát-husz hulach-szem empem viten eli.

magyar: Háromszázhúsz hollószemű ebem vízen él.

Bár az autonóm körzetet a hantikról és a manysikról nevezték el, népességük az elmúlt fél évezredben jelentősen megcsappant az orosz terjeszkedés és a vele járó fertőző betegségek miatt. Ma már csak mintegy 25 ezer hanti és tízezer manysi él, akik a körzet lakosságának mindössze két százalékát teszik ki, noha számuk az utóbbi időben lassan növekedésnek indult.

Hantik a szent Num-tónál.
Hantik a szent Num-tónál.
(Forrás: wikimedia commons / Irina Kazanskaya)

Hanti-Manszijszkban több nemzetközi sporteseményt is rendeztek az elmúlt években, főleg biatlon- és sakkversenyeket, de 2008-ban itt tartották a Finnugor Népek V. Világkongresszusát is. Ám más őslakosokhoz hasonlóan a hantik és a manysik sem igazi élvezői ősi területeik újdonsült gazdasági fellendülésének.

A hanti és manysi nyelvek erősen veszélyeztetett nyelveknek számítanak: az előbbit 14 ezren, az utóbbit csak mintegy háromezren beszélhetik a legutóbbi népszámlálási adatok szerint.

A mostani sakkolimpia annyiban talán mégis segítheti nyelvrokonaink sorsát, hogy két hétre rájuk tereli a nemzetközi sajtó figyelmét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X