nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvrokon-látogatás

Nyelvrokon-látogatásra utazott Áder János köztársasági elnök Tallinnba, ahol az észt köztársasgi elnökkel és miniszterelnökkel találkozik.

MTI | 2013. június 20.
|  

Az Európai Uniónak többletforrásokat kell biztosítani a természeti katasztrófák elleni felkészülésre – ez volt az egyik témája Áder János köztársasági elnök és Toomas Hendrik Ilves észt államfő csütörtöki tallinni tárgyalásának. A magyar államfő a találkozót követő közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy barátként és nyelvrokonként érkezett Tallinnba, és gratulál az észteknek az utóbbi években elért gazdasági fejlődésükhöz.

Az MTI híre tévesen Kadriorg-palotáról beszél, holott Kadriorg (Katalin-völgy, Katalin-árok) a hely neve, ahol a palota áll. (A szerk.)

Áder János csütörtökön kezdte meg kétnapos észtországi látogatását. A tallinni elnöki hivatal, a Kadriorgi Palota előtt katonai tiszteletadással fogadták a magyar köztársasági elnököt. Áder János először négyszemközt tárgyalt észt kollégájával, majd a tárgyalóküldöttségek bevonásával áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat.
A Kadriorgi Palota (észtül Kadriolu loss), az észt köztársasági elnöki rezidencia
A Kadriorgi Palota (észtül Kadriolu loss), az észt köztársasági elnöki rezidencia
(Forrás: Wikimedia Commons / Ren12 / GNU-FDL 1.2)

Áder János a sajtótájékoztatón egyebek között szólt arról, hogy az Európai Uniónak többletforrásokat kell biztosítani, hogy a tagországok megfelelő módon fel tudjanak készülni a természeti katasztrófák kivédésére és egy olyan katasztrófaalap létrehozására is szükség van, amelyből, ha mégis bekövetkezik a baj, az érintett országok gyors és hatékony segítséget tudnak kapni. A magyar köztársasági elnök elmondta, hogy a megbeszélésen észt kollégája is támogatta kezdeményezését.

Toomas Hendrik Ilves hangsúlyozta, mindig nagy örömmel tölti el, ha egy finnugor nép vezetőjével találkozhat, s Áder Jánost jó barátjának nevezte. Az észt államfő elismerően szólt a költségvetési hiány leszorítására tett magyarországi lépésekről is. Áder János és Toomas Hendrik Ilves legutóbb tavaly szeptemberben tárgyalt egymással Budapesten, majd a Siófokon megrendezett VI. Finnugor Világkongresszus alkalmából is találkoztak.

Áder János csütörtök délután koszorút helyez el Tallinnban a Vabaduse téri Szabadságharc emlékműnél, majd találkozik Andrus Ansip észt miniszterelnökkel. Ezután felkeresi az észt fővárosban működő Magyar Intézetet. Pénteken Észtország második legnagyobb városába, Tartuba utazik, ahol találkozik a Tartui Egyetem magyar tanszékének tanáraival, valamint az egyetem rektorával. A látogatásra Áder Jánost elkísérte felesége, Herczegh Anita is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X