nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvek, jogok
New York mégsem segít a bevándorlóknak

A világ egyik legnagyobb olvasztótégelyének számító New Yorkban mérföldkőnek számított a polgármester két évvel ezelőtt tett ígérete: hogy minden egyes közintézményben tolmácsot és fordítót biztosítanak a bevándorlóknak. Az ígéret azonban nem valósult meg maradéktalanul…

nyest.hu | 2010. július 9.
|  

A 81 éves Uk Do Lee, egy nyugdíjas koreai feltaláló április óta próbálkozik a New York-i városházán azzal, hogy az alacsony jövedelmű időseknek járó társadalombiztosításért jelentkezzen. Az egyik első mondata így hangzott: „Koreai, nem beszél angolul”. Tolmácsot azonban nem kerítettek neki a városatyák, annak ellenére, hogy a város polgármestere két évvel ezelőtt ünnepélyes ígéretet tett: minden angolul nem beszélő lakosnak segítséget nyújtanak. Leenek ezután időről időre vissza kellett mennie a városházára, mert hol ez, hol az az adat hiányzott a kezébe nyomott formanyomtatványról – írja a New York Times. Leenek minden alkalommal ismerősöket kellett megkérnie, hogy fordítsák le neki a kérdéseket, és segítsenek neki azokat helyesen megválaszolni. Tolmácsot minden alkalommal kért, amikor a hivatalban járt, de kérése süket fülekre talált. „A hivatalnokok kiskirálynak képzelik magukat” – summázza tapasztalatait a nyugdíjas feltaláló.

A Szabadságszobor
A Szabadságszobor
(Forrás: Wikipedia)

Ez az eset nem számít egyedinek a lassan 20 milliós lakosú városban, amit a világ legszínesebb olvasztótégelyének tartanak. A polgármester, Michael Bloomberg két évvel ezelőtt úgy gondolta: „Itt az idő, hogy a városunkat a legnyitottabb, legbefogadóbb hellyé tegyük az egész Egyesült Államokban”.

Az ígéretekből viszont egyelőre csak annyi valósult meg, amennyit Lee esete is tanúsít. Egy 817 emigránst érintő vizsgálat azt mutatta: a bevándorlók többsége nem is tud arról, hogy elvileg joga lenne tolmácsért vagy fordítóért folyamodnia – mert a hivatalnokok sohasem mondták nekik. A szintén beígért kétnyelvű feliratok pedig a legtöbb középületből hiányoznak.

A polgármester ezzel szembesülvén most 37 hivatalnak kiadta: dolgozzanak ki részletes tervet arra vonatkozóan, hogyan lehetne az oly impozáns elméletet a gyakorlatban is megvalósítani. A dolgot azonban feltehetőleg igencsak megnehezíti, hogy külön pénzt viszont már nem szánnak az ügyre…

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X