nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megdöbbentő Google-keresések Szíriából: Magyarország is az élen

A Szíriából indított Google-keresések megdöbbentő képet rajzolnak az országban uralkodó állapotokról, és jól mutatják, hogy a menekülthullám koránt sem ért még véget. Magyarország is a keresési listák élére ugrott.

-ksz- | 2015. október 1.
|  

A Google adatai szerint nem várható, hogy a szíriai menekültválság hamarosan véget érne. Az Al Jazeera Network AJ+ portálján alig másfél napja közzétett videó szerint a Google szíriai felhasználói elsősorban a szíriai háborús konfliktussal és a meneküléssel kapcsolatos kifejezésre kerestek rá az elmúlt két hétben. A leginkább használt keresőkifejezések megdöbbentőek: egyértelmű, hogy a háború sújtotta országból az emberek kétségbeesetten keresik a kiutat, és sokan közülük Európában szeretnének menedékre találni.

A lista elején szerepelnek a kórházakkal kapcsolatos keresések: „szíriai vörösfélhold kórház”, „vöröskereszt szíria”, „vörösfélhold kórház damaszkusz”. Komolyan elgondolkoztató, hogy a lista élén állnak az olyan keresések is, mint az égési sérülések kezelése, az újraélesztéssel (pl. befújásos lélegeztetés), illetve a baleset utáni stabilizálással kapcsolatos kérdések.

Íme az AJ+ videója:

The top Google search results coming out of Syria indicate the refugee crisis won't be ending anytime soon.

Posted by AJ+ on Tuesday, 29 September 2015

A leggyakoribb keresőkifejezések azonban mind az Európába, de leginkább Németországba vezető úttal kapcsolatosak. A két leggyakoribb kifejezés az AJ+ szerint a „bevándorlás Európába” és a „menedékkérelem Németországban”. Az út tervezésével kapcsolatban merülnek fel az olyan keresések, mint „Görögország térkép” vagy a „Törökország és Görögország közötti tenger”. Sokan keresnek még Európa-térképet arabul és Németország térképeit.

Sokan próbálják megállapítani a különböző városok közötti távolságokat, így például népszerű az Edirne (azaz a valamikori Drinápoly) és Izmir, illetve Izmir és Isztanbul közötti távolságokra történő keresés, csakúgy, mint a Törökország és Görögország, illetve a Macedónia és Szerbia közötti út hossza gyalogszerrel.

Úgy tűnik, sajnos, Magyarország is felkerül a toplistára. A hazánkból érkező hírek – a válsághelyzet kihirdetése és a röszkei „csata” hatására igen nagy számú keresést indítanak „hírek Magyarországról” és „Magyarország szíriai menekültek” témakörökben is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X