nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már 2 milliárd az internetezők száma

Az ITU előrejelzése szerint még az idén elhagyjuk ezt a mérföldkövet, de a széles sáv a legszegényebb országokban lassan terjed. Nem úgy a mobiltelefónia.

IT café, Barna József | 2010. október 20.
|  

Az elmúlt öt évben a duplájára nőtt, és még az idén meghaladja a 2 milliárdot az internethasználók száma a világon – jósolja a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU), mely a friss adatokat a holnap, október 20-án ünnepelt Statisztikai Világnap alkalmából publikálta.

A szervezet úgy becsüli, hogy az idén internetre kapcsolódó 226 millió új felhasználóból 162 millió a fejlődő országokban él, ahol az internetezők tábora az átlagnál gyorsabban növekszik. A különbségek nagyok: az év végére a fejlett országok lakosságának 71, a fejlődő nemzetek lakosságának 21 százaléka rendelkezik majd hozzáféréssel, az otthoni hozzáférések aránya pedig rendre 65, illetőleg 13,5 százalék lesz. A régiók között is jelentős eltérések mutatkoznak: míg az európaiak 65 százaléka hozzáfér a hálóhoz, Afrikában ez az arány 9,6 százalék.

Az ITU álláspontja szerint a széles sávú internet a fejlődés katalizátora, ezért annak elterjesztése kiemelt feladat. „A széles sáv a következő fordulópont, a következő valódi változásokat előidéző technológia. Munkahelyeket teremt, ösztönzi a növekedést és a termelékenységet, és hosszú távon megalapozza a versenyképességet” – nyilatkozta Hamadoun Touré, a szervezet főtitkára. A statisztikából az is kiderül, hogy az elmúlt évben a vezetékes széles sávú előfizetések száma lendületesen nőtt. 2010 végére a vezetékes broadband-penetráció világszinten 8 százalékos lesz (a fejlett országokban 24,6%, a fejlődőkben 4,4%).

A nagy sávszélességű internetnél azonban jóval elterjedtebb a mobiltelefónia, mely a szegényebb országokban is mindennapivá vált. Az ITU úgy becsüli, hogy az év végére a mobil-előfizetések száma világszerte eléri az 5,3 milliárdot. A legnagyobb növekedés e szegmensben egyértelműen a fejlődő piacokon tapasztalható, mivel a fejlett gazdaságokban a piac már ma is telített, 100 lakosra átlagosan 116 előfizetés jut. A fejlődő országokban a penetráció csupán 68 százalékos.

A széles sávú mobilinternet is gyorsan terjed: míg 2005-ben 72 millió 3G-előfizetést tartottak nyilván, ma 940 milliót. A 3G-szolgáltatásokat nyújtó országok száma 95-ről 143 nőtt, miközben számos fejlett gazdaságban megkezdődött a következő generációs, nagyobb sávszélességet biztosító mobiltechnológiák telepítése.

A szolgáltatások díjai között óriási eltérések vannak az egyes régiókban, a széles sávú internet jellemzően a fejlődő, szegényebb országokban rendkívül drága. Egy „belépő szintű” vezetékes kapcsolat például egy fejlődő országban – vásárlóerő-paritással számolva, dollárban – körülbelül 13-szor annyiba kerül, mint egy fejlettben. Az internet-hozzáférés Afrikában, a legszegényebb kontinensen a legdrágább – mutat rá az ITU. A mobiltelefon-szolgáltatások esetében a díjak jóval kiegyenlítettebbek.

 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X