nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ma van az antirasszista világnap

Ma van faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja, amelyet antirasszista világnapnak is neveznek. Megtartását az ENSZ-közgyűlés 21. ülésszaka határozta el 1966-ban.

MTI | 2011. március 21.
|  

A világnap a világszerte erősödő és egyes embercsoportok társadalmi kirekesztését célzó folyamatok veszélyességére hívja fel a figyelmet. A határozat szerint a rasszizmus, az idegengyűlölet, mindenfajta olyan diszkrimináció, amely faji, etnikai, nemzeti hovatartozásra vagy vallásos meggyőződésre, nyelvi, kulturális különbségre épül, súlyosan sérti az emberi jogokat, és ezért minden törvényes eszközzel küzdeni kell ellene.

Március 21-én, a rasszizmus elleni világnapon szerte a világban megemlékezéseket és demonstrációkat tartanak a rasszista kirekesztés és elnyomás ellen.

A Roma Polgárjogi Mozgalom, a Wesley János Főiskola, valamint a Társulás a Cigány Méltóság Védelméért szolidaritási napot szervez „a gettókba szorított és rasszista megfélemlítésnek-erőszaknak kitett cigány emberek és közösségek mellett", ennek keretében a főiskola épületében délelőtt konferenciát tartanak, majd délután nagygyűlést szerveznek a Kossuth térre. Az Amnesty International Magyarország szervezésben este gyertyagyújtást tartanak a Belügyminisztérium előtt.

A magát Magyar Nemzeti Gárdának nevező szerveződés a „cigánybűnözés és a siralmas közbiztonság" miatt tart tüntetést a rendőrség Teve utcai székháza előtt.

A rasszizmus világnapja alkalmából ma adják át a budapesti Ódry Színpadon a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége által alapított Radnóti Miklós antirasszista díjakat.

Az ENSZ 1966-ban döntött arról, hogy március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem világnapjává nyilvánítja. Ezzel arra emlékeztet a világszervezet, hogy 1960-ban ezen a napon Dél-Afrikában vérfürdőbe torkollott és 69 áldozatot követelt egy apartheidellenes demonstráció.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2011. március 21. 15:33

Hát a nyelvi diszkrimináció még milyen, főleg a nyelvjárásilag tagolt országokban, ahol azért megvetés tárgya valaki mert nyelvjárásban beszél, vagy ír, s nem tudja a nyelvjárása miatt helyesen ejteni az irodalmi nyelvet.

Információ
X