nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Levéltárak önvédelmi harca

Alkotmánybírósághoz fordult a Politikatörténeti Intézet és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) a levéltári törvény miatt – tájékoztatta a két szervezet vezetője kedden az MTI-t.

MTI | 2012. július 4.
|  

Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója és Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke közös közleményükben azt írták: hétfőn alkotmányjogi panaszt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz. Ebben kérik a módosított levéltári törvény azon részének a megsemmisítését, amely kimondja:az 1944–1989 között működött Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és jogelődei, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP), ezek társadalmi szervezetei (Magyar Partizánszövetség, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, Magyar Nők Demokratikus Szövetsége, Magyar Nők Országos Tanácsa), ifjúsági szervezetei (Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség, Dolgozó Ifjúság Szövetsége, Kommunista Ifjúsági Szövetség, Népi Kollégiumok Országos Szövetsége, Magyar Úttörők Szövetsége), valamint a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a szakszervezeti tanácsok és ágazati szakszervezetek iratai az állam tulajdonát képezik.

Földes György és Pataky Péter indokként többi között a tulajdonhoz és az örökléshez való jogot hozza fel, továbbá azzal érvel, hogy a kisajátítás kivételesen és közérdekből történhet. A kivételesség álláspontjuk szerint azt jelenti, hogy nem általában közérdek bizonyítása szükséges a kisajátításhoz, hanem nyomós közérdek, amely kisajátítás nélkül nem juthatna érvényre. A dokumentumok azonban jelenleg is hozzáférhetők és kutathatók mutatnak rá a beadványban. Szintén érvként említik, hogy a kifogásolt rendelkezés által meghatározott szervezetek és működésük során keletkezett iratok tekintetébenaz állampárti működés kizárt, tehát közérdek ezen az alapon sem mutatható ki.

Az alaptörvény rögzíti a kisajátítás esetén a teljes, feltétlen és azonnali kártalanítást, de a kifogásolt rendelkezéshez ilyen nem kapcsolódik hívták fel a figyelmet a beadványozók, akik szerint a kisajátítás módjáról sem rendelkezik, ráadásul a magyar jogban nincsenek is szabályok az ingóságok kisajátítására.

Az Országgyűlés május 21-én fogadta el a levéltári törvény módosítását, e szerint az egykori állampárt az MDP és az MSZMP, valamint társadalmi és ifjúsági szervezeteinek iratai az állam tulajdonát képezik. A módosítás megalapozza, hogy a Politikatörténeti Intézet levéltárában őrzött közokiratok az országos levéltárhoz kerüljenek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X