nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Krónika: nemzetközi fórumok elé a szlovák nyelvtörvénnyel!

Aktiválni kell a Kárpát-medencei magyar összefogást – írja csütörtöki vezércikkében az erdélyi Krónika

MTI | 2009. július 2.
|  

„Mi, erdélyi magyarok csak hallgassunk. Nem a világvége, hogy Kolozsvár helységnévtábláin nem szerepel magyarul a kincses város neve, hogy a helyi polgármester 'lefelejtené' a műemlékeket tájékoztató feliratokról a magyar szöveget. Szinte szóra sem érdemes, hogy a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja szülővárosának alma materében, a nagyszalontai Arany János Főgimnáziumban – a bejárat kivételével – egyetlen magyar felirat sem látható, vagy hogy Nagyváradon ismeretlenek időről időre megrongálják a Sebes-Körös magyar nevét hirdető, magyar ifjúsági szervezet által kifüggesztett táblákat” – írja kissé ironikus hangnemben a kommentátor.

A lap  szerint  ez mind semmi ahhoz képest, ami a felvidéki magyarokra vár azután, hogy a pozsonyi parlament elfogadta a szlovák államnyelvtörvényt. Az önmagát európai szemléletű politikusként hirdető Robert Fico szlovák kormányfőnek – „hála” fasiszta és magyarellenes koalíciós partnere, Ján Slota közreműködésének – sikerült elfogadtatnia a parlamenttel az államnyelvtörvényt, és ezzel – mint a szerző megjegyzi – dobott még egy lapáttal a többség és a kisebbség békés együttélésének, a szlovák–magyar kapcsolatoknak a sírjára.

A törvény szerint ugyanis a magyarok ötezer eurós bírságot kockáztatnak, ha nyilvános helyen Pozsonynak „ejtik” Bratislavát, vagy ha helytelenül beszélnek szlovákul. Hasonló büntetésre számíthat például a pozsonyi Új Szó című napilap is, ha nem tünteti fel szlovákul is a folyók, hegységek, tájegységek nevét.

A hatóságok immár olyan messzire mentek a magyarellenes intézkedésekkel, hogy ellenlépésként nem elegendő a  szlovákiai magyar politikusok, a budapesti parlamenti pártok és a kormány belterjes ejnyebejnyéje – állapítja meg a vezércikk írója. Szerinte ezúttal elengedhetetlenné vált a pozsonyi kormány „velejéig magyarellenes megnyilvánulásainak” nemzetközi fórumok elé vitele. Hozzáfűzi: itt az ideje aktiválni a júniusi európai parlamenti választásokon oly sokat emlegetett Kárpát-medencei magyar összefogást. A kommentátor szerint ugyanis a szlovák magatartás az európai korszellemmel, kultúrával is ellentétes.

Információ
X