nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kiszámítható iskolát tanárnak, szülőnek és diáknak!

Évről-évre a nemzeti össztermék több mint hat százalékát fordítsák oktatásra! Romániában.

MTI | 2015. szeptember 20.
|  

Az oktatás következetességének a szükségességéről beszélt Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke vasárnap a Bihar megyei Margittán, a Horváth János Gimnázium tanévnyitóján. Elmondta: az oktatási rendszernek – a jó szülőhöz hasonlóan – következetesnek kell lennie. „Ez nemcsak tervezhetőséget jelent, hanem biztonságot is ad, kiszámíthatóvá teszi az iskolát tanárnak, szülőnek és diáknak” – idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele.

Az RMDSZ elnöke azt is elmondta, az oktatás nem csupán fontos, hanem létkérdés a szövetség számára. „Aki biztos jövőt szeretne a társadalomnak, az országnak és a közösségnek, annak az oktatás ügyénél nincs fontosabb” – jelentette ki. Megjegyezte, ezért is kezdeményezte egy pártközi megállapodás megkötését arról, hogy évről-évre a nemzeti össztermék több mint hat százalékát fordítják oktatásra. Hozzátette, az alapelvek rögzítése biztosíthatná, hogy nem változtat irányt ciklikusan a romániai oktatáspolitika, és nem kelt folyamatosan bizonytalanságot a pedagógusok, a szülők és a gyermekek életében.

Kelemen Hunor arra is emlékeztetett, hogy Romániában nem mindenütt alkalmazzák az oktatási törvény kisebbségi vonatkozású előírásait. Példaként a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet (MOGYE) említette, amelyen a tanintézet román vezetése az egyetemi autonómiára hivatkozva nem biztosítja a magyar tagozat önállóságát, és a magyar nyelvű oktatás elsorvasztását eredményező intézkedéseket hoz.

A négy évvel ezelőtt létesített margittai Horváth János Gimnázium tanévnyitó ünnepségén az iskola új épületét is felavatták, melyben a felső tagozatos diákok tantermeit alakították ki.

Romániában hétfőn kezdődött a 2015-2016-os tanév. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) szervezésében szombaton a kolozsvári Farkas utcai református templomban tartottak országos tanévnyitót az erdélyi magyar iskolák képviselői.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X