nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kinyitják a volt Szovjetunió levéltárait

Ukrajnai volt szovjet biztonsági levéltárakban kutathatnak a cseh történészek.

MTI | 2015. augusztus 16.
|  

A 20. század harmincas éveiben mintegy 25 ezer csehszlovák állampolgár vált a korabeli sztálini terror áldozatává az egykor Szovjetunió részét képező Ukrajnában. Sorsukat a cseh történészek most már az egykori szovjet titkosszolgálatok ukrajnai levéltáraiban is kutathatják – közölték cseh és ukrán kutatók prágai sajtótájékoztatójukon.

„A volt titkosszolgálati levéltárak megnyitását az a négy új ukrán törvény tette lehetővé, amely idén májusban lépett életbe. A német és a lengyel kollégákkal már korábban elkezdtük az együttműködést, most ebbe a munkába a cseh történészek is bekapcsolódnak” – jelentette ki Igor Kulik, az ukrán biztonsági szolgálatok levéltárának (SBU) igazgatója. Leszögezte: ez is része a totalitárius rendszerrel való leszámolásnak Ukrajnában.

Az SBU együttműködési megállapodást kötött a prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézettel (ÚSTR), és a tervek szerint közös tanulmány- és dokumentumköteteket jelentetnek meg.

„Az SBU levéltárainak megnyitása számunkra nagy segítséget jelent, mert rendkívül sok anyaghoz szereztünk hozzáférést. Ezekben a levéltárakban találhatóak azoknak a csehszlovák állampolgároknak a vizsgálati anyagai is, akiket a múlt század harmincas és negyvenes éveiben a Szovjetunióban bebörtönöztek, majd a Gulágra vagy más börtönökbe szállítottak” – méltatta az ukránokkal való együttműködést Stepán Cernousek cseh kutató, az ÚSTR képviselője.

Az első közös szakmai publikációt, amely a Nagy Terror cseh dimenziói munkacímet viseli, a jövő év közepén tervezik megjelentetni – mondták a kutatók.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X