nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Arab és ugariti
Izgalmas leletek egy letűnt kultúráról

Az ugariti nyelv az egyik nagyon korai, a sumérhoz hasonló ékírással rendelkező nyelv volt, az ősmagyar nyelv kutatói közül egyesek a magyarral is szívesen próbálják meg kapcsolatba hozni. Az újonnan talált leletek érdekes tanulsága.

nyest.hu | 2010. április 17.
|  

Szíriai ásatások új leleteket tártak föl, melyek további bizonyítékkal szolgálnak az arab és az ősi közel-keleti ugariti nyelvek közötti rokonságra. Ugarit a Földközi-tenger partján fekvő város volt a mai Szíria területén. Már az i.e. 4. évezredben lakott volt, a fénykorát pedig az i.e. 15. és 14. században érte el. Ebből az időszakból származnak a legfontosabb írásos leletek is, amikre először 1928-ban bukkantak rá francia kutatók.

A szíriai Bosra kőszínház
A szíriai Bosra kőszínház
(Forrás: Wikimedia Commons)

A mai Latakia környéki Rasz Samra arab faluban talált új írásos emlékeken egy ugariti írnok nyelvet és ábécét tanított diákjainak – írja a Global Arab Network honlapjának egy cikke. Az ugariti nyelv egy afroázsiai nyelv volt, a héberhez, az arámihoz, a föníciaihoz, és az arabhoz hasonlóan.

Az új leletek is tanúsítják, hogy az ugariti nagyon közel áll a korai arab nyelvhez. Legalább ezer szómegegyezés van a két nyelv között, a nyelvtanuk is nagyon hasonlít, és ábécéik betűinek szórendje is alig tér el egymástól. További ugariti szavak találhatók meg még ma is az arab helyi latakiai nyelvjárásában. Az ugariti leleteket tartják a legfontosabb korai közel-keleti írásos emlékeknek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X