nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hol élnek ma a brit őslakosok?

Walesben és Cornwallban él az őslakos britek legtöbb leszármazottja – erre jutottak genetikai feltérképezés révén brit kutatók.

MTI | 2012. június 20.
|  

 A DNS-vizsgálatok azt mutatták, hogy a nevezett két délnyugati területen a legbehatárolhatóbb a lakosság génállománya. Ennek a magyarázatok egyike szerint az az oka, hogy ők származnak a leginkább a brit földet 10 ezer évvel ezelőtt, a legutóbbi jégkorszak után benépesítő embercsoportoktól. Ugyanakkor a walesiek génjei hasonlóak az írekéhez és a franciákéhoz, ami arra utal, hogy kapcsolatban álltak egymással már az ókori római gyarmatosítás előtt is.


Peter Donelly, az Oxfordi Egyetem professzora mindehhez hozzátette, hogy genetikai tekintetben ugyanakkor még inkább behatárolható a lakosság Nagy-Britannia átellenes, északkeleti felén, az Orkney-szigeteken. Ott azonban nem ősbrit, hanem skandinávgéngyökérzetet mutat a vizsgálat, nevezetesen azt bizonyítja, hogy sokan származnak a szigeteket 875 és 1472 között birtokló vikingektől adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

A vizsgálat kétezer vidéki lakos DNS-én alapult, az alanyok csakis olyanok voltak, akiknek mind a négy nagyszülője azon a vidéken született, ahol ő.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X