nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kihal egy nyelv
„Hallállal fenyegettek, ha az anyanyelvünkön szólalunk meg”

Még néhány évtized, és sajnos ismét temethet egy nyelvet a nyelvészvilág. Kambodzsában csupán egy maroknyi anyanyelvi beszélője van már a s'aoch nyelvnek, a történelem viharai ugyanis velük sem bántak túl kíméletesen.

nyest.hu | 2010. április 30.
|  

Egy generációnyi idő – a nyelvészek becslése szerint ennyi van hátra a kambodzsai s'aoch nyelvnek. Bár vigasznak nem elég, ténynek tény: a ma már csak egyetlen falucskában beszélt nyelv csupán egy az a tizenkilenc közül, amelyeket Kambodzsában a kihaló nyelvek közé számítanak – írja a csmonitor.com weboldal.

Rezsim és puska – kambodzsai milicista 1983-ból
Rezsim és puska – kambodzsai milicista 1983-ból
(Forrás: MTI/Benkő Imre)

Kérdés persze, honnantól számít egy nyelv „haldoklónak”, ebben az esetben azonban aligha vitás a helyzet. A 110 lelket számláló faluban, amely a s'aoch utolsó menedéke, összesen tízen tudnak már ezen nyelven. Bár talán nincs mindegyik ennyire rossz helyzetben, az UNESCO adatai szerint körülbelül 3000 fenyegetett nyelv létezik világszerte.

A veszélyeztetett nyelvek megmentésén gyakran egy élet munkájával fáradoznak a nyelvvészek, elhivatott aktivisták. Ugyanakkor – mint a s'aoch esetében – arra is van példa, hogy az anyanyelvi nyelvhasználók nem is értékelik túlságosan az efféle erőfeszítéseket. Sőt. A kambodzsai s'aoch beszélői számára anyanyelvük egyet jelent a szegénységgel és a kitaszítottsággal. Így már csak azért sem használják, mert a nyelvi és etnikai megkülönböztetést idéznék vele elő maguknak.

Ez a félelem nem légből kapott: az 1970-es években, a kommunista Kambodzsában nemhogy tiltották a kisebbségi nyelvek használatát, de munkatáborral is büntették – többek között – a s'aoch beszélőit. „Halállal fenyegettek, ha az anyanyelvünkön szólalunk meg” – meséli Noi, az aprócska s'aoch közösség idős vezetője.

A s'aoch esete talán azért is különleges (vagy mondhatni reménytelen), mert éppen Kambodzsában használják. A hatalmas szegénység közepette ugyanis mindig akad fontosabb feladat, mint megmenteni egy kihalófélben lévő nyelvet. Pedig, ahogy arra Jean-Michel Filippi nyelvész felhívja a figyelmet, sokkal többről van szó ilyenkor, mint csupán egy rakás főnév, igerag vagy nyelvtani szabály eltűnéséről. „Ha egy nyelv kihal, megszűnik vele létezni egy világnézet is” – mondja a francia szakember.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X