nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fico: a nyelvtörvény Szlovákia diplomáciai sikere

Robert Fico úgy véli, minden ígéretet betartott, és az államnyelvtörvény ügye Szlovákia nagy diplomáciai sikere, amelyre építeni kell.

MTI | 2009. december 18.
|  

„Erre kell építeni a jövőben is” – jelentette ki a szlovák miniszterelnök a pozsonyi TASR hírügynökségnek csütörtökön.

Fico nem gondolja, hogy a nyelvtörvény végrehajtási utasításainak jóváhagyásával megsértette volna a szeptemberi magyar-szlovák kormányfői megállapodásokat. Azt mondta: mindig jól meggondolja, kinek mit ígér, hogy azt teljesíteni tudja.

„Mindig nagyon ügyelek arra, kinek mit ígérek, hogy aztán képes legyek azt betartani” – szögezte le a kormányfő. Azt állítja: Szécsényben abban állapodtak meg Bajnai Gordonnal, hogy a törvény egyetlen cikkelyét sem kell megváltoztatni. „És be lett tartva. A törvény nem volt módosítva” – tette hozzá.

Szerinte a megállapodás részét képezte, hogy Szlovákia az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek ajánlásai szellemében kidolgozza a törvény alkalmazásának elveit. „Az összes ajánlását bedolgoztuk a törvénybe” – állítja a kormányfő.

Megjegyezte: ha a kisebbségügyi főbiztos hivatala nem adott volna írásos állásfoglalást arról, hogy az elvek szilárd alapot képeznek a törvény alkalmazásához, akkor azokat a kormány nem fogadta volna el.
Robert Fico szerint a magyarországi helyzet egyetlen politikusnak – legyen az akár baloldali, akár jobboldali – sem engedi meg, hogy előzékenyen viselkedjen Szlovákiával szemben.

„Ez a magyar szocialistákra és Bajnai (Gordon) kormányfőre is vonatkozik, akivel nagyon korrekt a viszonyom. Nagyra értékelem, hogy képesek vagyunk bármilyen témát megvitatni, amikor az Európa Tanácsban találkozunk” – fejtette ki a szlovák politikus.

Úgy véli: a magyar politikusok – ha a magyar-szlovák viszonyról van szó – egy pillanatig sem pihenhetnek, s ki kell használniuk minden alkalmat annak bizonyítására, hogy ők azok, akik Magyarországon a magyar nemzeti érdekeket védik.

„Ilyen kötelességteljesítésnek látom a magyar politikusok nyilatkozatait a szlovákiai nyelvtörvény címére is. Mi a nemzetközi kötelezettségekre, kapcsolatokra támaszkodunk” – húzta alá.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán közölte: Bajnai Gordon a szeptember 10-i magyar-szlovák miniszterelnöki találkozón elfogadott megállapodás megszegésének értékeli, hogy a pozsonyi kormány szerdán jóváhagyta a módosított szlovák államnyelvtörvény irányelveit.

Információ
X