nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fejtse meg a titkos kódot!

Titokzatos templomi felirat Angliában – mivel a régészek nem tudják megfejteni a salisbury székesegyházban talált szöveget, segíthetünk nekik!

nyest.hu | 2010. március 5.
|  

A régészek egyelőre nem tudnak mit kezdeni egy középkori felirattal, így szívesen veszik az önkéntesek segítségét. A salisbury székesegyház falán talált szöveg feltehetően angol nyelven született, ám ezt is nehéz megállapítani, mert alig olvashatók a betűk.

A múlt-kor történelmi portál beszámolója szerint az angliai katedrálisban talált lelet azért olyan nehezen kivehető, mert valamikor a 17. században elé építettek egy műemléket. Azt azonban meg tudták állapítani, hogy a szöveget fekete, gót betűkkel írták és valószínűleg az egyik legkorábbi templomi felirat Angliában.

Az eset érdekessége, hogy tulajdonképpen a szöveg előtt álló szobrot akarták restaurálni a szakemberek, és így fedezték fel magát a feliratot. A kutatóknak sikerült megállapítaniuk, hogy nagyjából a 15. században kerülhettek fel a székesegyház falára a szavak, ami már csak azért is érdekes, mert akkoriban elsősorban a latint használták templomi feliratok készítésére.

Egy számítógépes program segítségével a lehető legolvashatóbbá tették a titokzatos szöveget, de még ez is kevés volt ahhoz, hogy kiderüljön, mi a jelentése. Épp ezért a régészek és restaurátorok szívesen vesznek bármiféle segítséget – akár laikusoktól is. Ha netán zsebében lenne a megoldás, a visitors@salcath.co.uk címen írhat a szakembereknek – olvasható a történelmi portálon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X