nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Európán kívüli eszperantó

Olvasónk arról érdeklődik, milyen az eszperantó helyzete a világban napjainkban. Az amerikai kontinensen túl olyan vidékek eszperantó élete felől is tudakozódik, mint Ázsia, Afrika vagy éppen Óceánia. Az alábbiakban igyekszünk néhány támpontot adni a kérdéssel kapcsolatban.

Horváth Krisztián | 2014. november 26.
|  

Olvasónk számos kérdést tett föl az eszperantó Európán kívüli helyzetével kapcsolatosan. E kérdések közül most a legátfogóbbakat emeljük ki:

Érdekelne az eszperantó elterjedtsége, hogy melyik országokban beszélik és használják leginkább földrészenként. […] Milyen az Európán kívüli eszperantó élet? […] Melyek a legjelentősebb afrikai eszperantista rendezvények? Ázsia és Amerika is érdekelne.

Hogyan épül fel az eszperantó zászló?
Hogyan épül fel az eszperantó zászló?
(Forrás: Wikimedia Commons / Artur Jan Fijałkowski / CC BY-SA 2.5)

Vajon mennyien beszélhetik az eszperantót világszerte? Mivel megbízható statisztikák legjobb tudomásunk szerint nincsenek az eszperantó beszélőinek számáról és nyelvtudásának szintjéről, ebben a kérdésben az Ethnologue adataira támaszkodunk. Ez maximum 2 millióra teszi az eszperantót második nyelvként használók számát. Hogy hányan használják aktívan a nyelvet, az megint más kérdés…

A nyelv Európán kívül – ugyancsak az Ethnologue szerint – leginkább Dél-Amerikában és Kelet-Ázsiában terjedt el. Összességben elmondható, hogy a világ mintegy 110–120 országában találhat az ember olyanokat, akik beszélnek (valamilyen szinten) eszperantóul.

Észak- és Dél-Amerika

Az Egyesült Államok és Kanada eszperantó mozgalmi élete igen gazdagnak mondható. Olyannyira, hogy két országos szervezet mellett Québecnek külön eszperantó szervezete van. A három szervezet 2014 nyarán közösen szervezte meg az 1970 óta létező Nord-Amerika Somera Kursaro (Észak-Amerikai Nyári Tanfolyamok) elnevezésű programját a kanadai Victoriában. A 2015-re meghirdetett Közép-Kanadai Eszperantó Találkozónak (MeKaRo) pedig már önálló honlapja is van. Ezek a szervezetek 2017-re – Kanada fennállásának 150. és Montreal alapításának 375. évfordulója alkalmából – az Eszperantó Világkongresszus helyszínéül e várost javasolják.

Az eszperantó Kanadában
Az eszperantó Kanadában
(Forrás: esperanto.ca)

Dél- és Közép-Amerika eszperantó élete is igen aktív. Tudjuk, hogy 2014-ben Buenos Airesben zajlott a 99. Eszperantó Világkongresszus. Brazíliában az ottani eszperantó szervezet 2015 januárjára hirdette meg az 50. brazil és 35. ifjúsági brazil eszperantó kongresszust. Az Universala Esperanto-Asocio (Eszperantó Világszövetség, UEA) honlapján tucatnyi országot sorol fel, mely rendelkezik helyi eszperantó szövetséggel az amerikai kontinensen. Az eddig felsoroltak mellett pl. Mexikó, Kolumbia, Costa Rica, Chile, Peru, Kuba, Uruguay, Peru...

Az UEA honlapján ugyan nem szerepel, de Nicaragua is ott van az eszperantó világtérképen: a nicaraguai Granadában 2014 januárjában tartották az első nicaraguai országos eszperantó kongresszust. A vidám hangulatú összejövetelről a YouTube-on videó is megtekinthető.

Afrika, Ázsia, Ausztrália és Óceánia

Az UEA honlapja tételesen felsorolja, hogy a világ nagyobb régióiban, hány országos eszperantó szervezet is van. Így pl. Afrikában 18, Ázsiában 20 országos szervezet szerepel a listán, Óceániában pedig Ausztrália és Új-Zéland mellett még a francia Új-Kaledóniát említi meg a honlapKelet-Ázsiában hagyományosan erősnek számít az eszperantó helyzete. Ha pedig a közeljövőben tervezett eszperantó rendezvényeket vizsgáljuk Ázsiában, még 2014 decemberében eljuthatunk a vietnami Ho Si Minh-városba, a kínai, koreai, japán és vietnami eszperantista ifjúság negyedik szemináriumi találkozójára, vagy akár a Pakisztáni Eszperantó Szövetség 37. éves ülésére.

S ha Új-Zélandon januárban esetleg lemaradtunk a helyi szervezet kongresszusáról, Ázsiában májusban az 1. Srí Lanka-i Eszperantó Kongresszusról, októberben pedig Afrikában a Dél-Afrikai Eszperantó Szövetség fokvárosi összejöveteléről, 2014-ben még elcsíphetjük a helyi szervezet rendezésében a 22. Togói Eszperantó KongresszustA 2015-ös események között már most találhatunk eszperantó összejöveteleket és rendezvényeket például Nepálban, Tunéziában, Koreában, Kínában, Izraelben és Iránban is.

Összességében elmondható, hogy az Európán kívüli eszperantó világ egyrészt szép, évekre, sőt évtizedekre visszatekintő hagyományokkal rendelkezik, másrészt e világrészeken a mozgalomnak újabb és újabb hajtásai is vannak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Sultanus Constantinus 2014. november 28. 10:41

Nem csoda, hogy épp a spanyol nyelvű országokban vannak ennyire aktív eszperantó közösségek, mivel a szókincsének nagy részét és sok nyelvtani elemet is a spanyolból vett, így nem lehet túl nehéz nekik.

Amúgy megjegyzem (itt is, ismét), hogy Mexikó Észak-Amerikához tartozik. (Közép-Amerika Guatemalától a Panama-csatornáig tart.)

1 nagyjoska 2014. november 27. 16:18

Estimata sinjoro Kristiano Horvath,

per tute alia sercxado mi trovis la retpagxon de nyest.hu. Tie mi malkovris viajn priesperantajn artikolojn. Ankaux mi verkis iam priesperantajn artikolojn pri la rumania esperanta movado, [www.ipernity.com/blog/199659/332405], sed mi neniam atingis la profundecon kaj la amplekson de viaj artikoloj. Mi intencas popularigi viajn artikolojn tra mia ipernitio-blogo, [www.ipernity.com/home/199659],, kaj mi esperas ke vi havos nenion kontraux mia intenco.Mi sercxis pri vi en vikipedio, kaj en la hungara, kaj en la esperanta, sed mi nenion trovis. Kaj mi estas scivola, cxu vi estas parenco de iu el la du Joezfo Horvath, cxu la verkinto de la lernolibro "30 nap alatt eszperantoul", cxu de la verkinto de la granda huingara -esperanta vortarto. Cxiukaze mi gratulas vin pro via esperanta agado.

Információ
X