nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Első kézből

A Berlini Szabadegyetem (Freie Universität Berlin) 2008 őszén indította el „A soá szemtanúi. Vizuális történeti archívum a középfokú oktatásban” elnevezésű projektjét, amelynek célja, hogy megismertesse a berlini középiskolásokkal a holokauszt túlélőinek videóra vett tanúvallomásait.

nyest.hu | 2009. június 5.
|  

Az intézményben – Európában elsőként – 2006 óta nyilvános és szabadon kutatható a vizuális archívum, eddig azonban csak angol nyelven férhettek hozzá az érdeklődők.

Ősz óta azonban a helyi középiskolások is bátran használhatják az adatbankot: elkészült ugyanis a felület és a tartalmak német nyelvű fordítása. A diákokat külön erre a célra kialakított osztálytermek várják, ahol kutatók és tapasztalt instruktorok segítik őket kutatásaik során.

„Az volt a célunk, hogy az életrajzi adatokkal való munka szervesen beépüljön a nemzeti szocializmus témakörének osztálytermi oktatásába” – magyarázta dr. Ursula Lehmkuhl professzor, a Berlini Szabadegyetem alelnöke. – „Semmi sem mutat be hatásosabban egy korszakot vagy egy történelmi eseményt, mint az adott korban élők személyes beszámolói.”

Mostanáig több berlini és brandenburgi diákcsoport is kipróbálta a videoarchívumot. A tapasztalatok pedig rendkívül pozitívak. Dr. Martin Lücke, aki instruktorként és kutatási munkatársként dolgozik a szabadegyetemen, a következőket nyilatkozta az eddigi élményeiről: „lenyűgöző a diákok téma iránti érdeklődése. Noha a videóra vett tanúvallomásokkal való munka külön odafigyelést igényel, mindegyikük erősen motivált volt. Az archívum révén a diákok azonnali és közvetlen módon élhetik meg a soá túlélőivel való találkozást – így még inkább megértik a nemzeti szocializmus kegyetlenségét.”

A projekt részletei itt olvashatók, német nyelven.

Információ
X