nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • durek: @Cypriánus: Elolvastam az Onno Hovers cikket, valóban érdekes, még egyszer köszönöm. Eláru...
  2020. 07. 07, 15:22  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @durek: "Igen sok párhuzam vonható a nyelvek és a gének működése, viselkedése között." Val...
  2020. 07. 06, 08:35  Mi is az az Uralonet?
 • durek: jav: talán segítene kiküszöbölni a hagyományos, de joggal vitatott családfa modell hiányos...
  2020. 07. 05, 16:54  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Talán itt lenne az ideje egy új módszertan kidolgozásának a nyelvészetben: Nye...
  2020. 07. 05, 16:16  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @szigetva: Elolvastam - Akkor szerkesztő vagy - mert én azt mondtam, hogy az vagy - mert a...
  2020. 07. 05, 13:01  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elkészült Afrika genetikai térképe

A végéhez ért az a Science magazinban közzétett, 10 éve tartó genetikai kutatás, amelynek célja az afrikai kontinens lehető legnagyobb spektrumú génvizsgálatának elvégzése volt. Még sosem került sor ennél nagyobb szabású genetikai felmérésre a fekete kontinensen.

nyest.hu | 2009. május 6.
|  

A vizsgálatot végző nemzetközi kutatócsoport 121 afrikai populációtól vett több mint 4000 vérmintát, és ezekből állította össze a géntérképet. Fontos szempont volt, hogy a felmérésben minél többféle nemzetiség képviseltetve legyen, hiszen az eddigi mintavételek igencsak leegyszerűsítőek voltak, és kis létszámú egyed részvételével zajlottak. Hogy ezt elkerüljék, a kutatók több olyan népcsoportot is megvizsgáltak, amelyeket korábban még soha.

A tudósok Afrika minden csücskébe elzarándokoltak, és olykor igen mostoha körülmények között végezték a munkájukat. A vérmintákat – a protokollnak megfelelően – centrifugákba tették, hogy kinyerjék belőlük a vizsgálathoz szükséges DNS-t. „A legtávolabbi helyeken a centrifugákat az autó akkumulátorára kötöttük” – nyilatkozta dr. Sarah Tishkoff, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa és a kutatás vezetője a BBC-nek.

A kapott eredmények azonban minden bizonnyal kárpótolták őket a nehézségekért, mert egészen megdöbbentőek: a kontinens (amely egyúttal az egész emberiség bölcsője is) bizonyult a legváltozatosabb génállományúnak a Földön. A kutatók kb. 14 nagyobb genetikai őscsoportot azonosítottak – ők a mai afrikaiak (és az onnan elszármazottak) ősei.

A vizsgálat emellett négy afroamerikai populáció vizsgálatával is kiegészült. Az amerikai, illetve afrikai minták összehasonlításából azonosítani tudták az Amerikába hurcolt ősök születési helyét: az elvárásoknak megfelelően Nyugat-Afrikát.

A kutatás nemcsak a számos, eddig ismeretlen populáció genomjának feltérképezésében, illetve a földrész géntérképének elkészítésében számít forradalminak. Sokat segíthet pl. a gének és a betegségek közötti összefüggések feltárásában, így a gyógyászatban is.

A kapott géntérképet a kutatók feltehetőleg a nemrég elkészült európai géntérképpel is összevetik majd – ennek érdekessége, hogy Afrikával ellentétben az európai népcsoportok nagyfokú genetikai homogenitást mutattak.

Információ
X