nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elhunyt Szergej Kapica

Nyolcvanöt éves korában kedden Moszkvában elhunyt Szergej Kapica, az orosz tudományos ismeretterjesztés atyja.

MTI | 2012. augusztus 15.
|  

Az orosz fizikus-matematikus 1928. február 14-én Cambridge-ben született, ahol édesapja, Pjotr Kapica atomfizikus családjával tartózkodott. (Az apa 1978-ban Nobel-díjat kapott az alacsony hőmérsékletek fizikája terén elvégzett úttörő jellegű kutatásaiért.) Szergej Kapica keresztapja maga Ivan Petrovics Pavlov, a neves orosz fiziológus, a feltételes reflex leírója volt.

Szergej Kapica édesapja nyomdokaiban járva vált a fizika és a matematika tudományok doktorává, és az édesapjáról elnevezett fizikai kutatóintézet tudományos főmunkatársa volt. Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint a tudós a Föld népességének hiperbolikus növekedésére vonatkozó fenomenológiai (jelenségeken alapuló) matematikai modelljének egyik kidolgozója.   

A Föld népességének növekedése
A Föld népességének növekedése
(Forrás: Wikipedia (orosz változat) / El T)

Szergej Kapica A tudomány világában című folyóirat főszerkesztője volt, de országos ismertségét az Oroszországban nagy népszerűségnek örvendő Ocsevidnoje-nyeverojatnoje (Nyilvánvaló-hihetetlen) című tudományos-ismeretterjesztő televíziós program hozta meg számára, amelynek műsorvezetője volt. Ennek alapjául az 1973-ban megjelent könyve,A tudomány élete szolgált. A központi televízióban sugárzott programot negyven évig vezette, és ezzel bevonult a Guinness Rekordok könyvébe.

Szergej Kapica a szovjet búvárkodás úttörőjeként is ismert, először filmezte le a Japán-tenger mélységeit. Számtalan hazai és nemzetközi elismerésben részesült élete során tudományos munkásságáért és közéleti tevékenységéért. 1979-ben megkapta az UNESCO Kalinga-díját a tudomány népszerűsítéséért. 2012-ben neki ítélték oda először az orosz tudományos akadémia aranyérmét a tudományos ismeretterjesztésben elért eredményeiért.

Szergej Kapica
Szergej Kapica
(Forrás: Wikipedia (orosz változat) / Alex Rozhkov / CC BY-SA 3.0)

Édesapja példáját követve 1977-től az atomfegyverek betiltását szorgalmazó, 1995-ben Nobel-békedíjat elnyert Pugwash-konferenciák elnevezésű nemzetközi tudósmozgalom aktív tagja volt, 1987-1997 között annak tanácsában is helyet foglalt. Szergej Kapica a globális kérdésekkel foglalkozó nemzetközi szervezet, a Római klub tagjaként is tevékenykedett.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X