nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bloomsday: James Joyce-nap Szombathelyen

Tizenötödik alkalommal rendezik meg kedden Szombathelyen a James Joyce előtt tisztelgő Bloomsdayhez kapcsolódó Bloom-napokat.

MTI | 2009. június 16.
|  

A regény egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódik, Dublinban.

A Bloom-nap erős magyar vonatkozással is bír: a mű főhőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) a regény szerint Szombathelyen született, és a kutatások szerint alakjában felismerhető Joyce egy hasonló nevű, a Vas megyei városból származó ismerőse. Bloom szülőházának nevezi meg a Fő tér 41-es számú házat.

Az idei Bloom-nap a szombathelyi szervezők elmondása szerint nem ér véget kedden napnyugtával: éjszaka, mégpedig Bloomék hitvesi ágyában, a lassan álomba szenderülő feleség, Molly Bloom szabadon csapongó belső monológjával folytatódik – mondta Novák Edina, a rendezvényt szervező AGORA Kulturális és Turisztikai Központ munkatársa hétfőn az MTI-nek.

Ez az „elementáris szóáradat” teszi ki a regény utolsó fejezetét, a Bloomsdayt lezáró Bloomsnightot. Valójában Mollysnightnak kellene nevezni, hiszen a két férfihős, Leopold Bloom és Stephen Dedalus nappali odüsszeiája után az asszony, Molly tudatában az éjszaka, a nyelv, az emlékek és a vágyak nagy kalandja zajlik – fogalmazott Novák Edina.

Az előadás este fél tízkor kezdődik a Bloom-ház emeletén; a két szereplő Fullajtár Andrea, a Katona József Színház művésze és Takács Ferenc, a Magyar James Joyce Társaság elnöke lesz.

A kulturális programok délután 4-kor kezdődnek a Fő téri Joyce szobornál, egy órával később nyílik a Dublin No. 11 Tükör című szabadtéri kiállítás. A tárlatot Martin Greene, az Ír Köztársaság nagykövete és Ipkovich György polgármester nyitja meg.

Természetesen idén is lesz „útvonal-pecsételés” a Fő tértől az Irokéz–Agóra Galériáig, ahol este hét órától megnyílik Ipacs Géza Az istenit, már fél öt van című kiállítása. Este nyolctól a Fő téren a Bloom-ház előtt szabadtéri ír kocsma nyílik, majd ír táncház veszi kezdetét.

Kappanyos András irodalomtörténész hétfőn az MTI érdeklődésére elmondta: az Európa Könyvkiadónál előkészítettek egy Magyarországon eddig példa nélküli Joyce-életműsorozatot, a jogtulajdonosok azonban nem válaszolnak a Magyarországról jövő megkeresésekre, ezért a sorozatot csak a szerzői jogok lejárta, 2012. január 1. után lehet megjelentetni.

Mint hozzátette, jelenleg három munkatársával Szentkuthy Miklós fordítását és a Joyce-kutatás friss eredményeit is felhasználva az Ulysses új, kritikai igényű magyar szövegén dolgoznak. A munka december végére készülhet el, a jogi problémák miatt azonban 2012-ig csupán tudományos célokra tehetik elérhetővé.

Információ
X