nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovák–magyar szópárbaj a nyelvtörvény kapcsán
Bajnai: a nyelvtörvény súlyosan árt a szlovák–magyar kapcsolatoknak

A szlovák parlament által elfogadott államnyelvtörvény súlyosan árt a szlovákiai magyaroknak és a szlovák–magyar kapcsolatoknak is - mondta a magyar kormányfő szerdán Budapesten. Bajnai Gordon hozzátette: át kell gondolni, hogy mikor van értelme a kétoldalú kormányfői találkozónak.

MTI | 2009. július 2.
|  

A szlovák parlament döntése súlyosan árt a szlovákiai magyaroknak és a szlovák–magyar kapcsolatoknak is. A szlovák nyelvtörvény a két ország közötti alapszerződés és több nemzetközi szerződés betűjével és szellemével is több helyen ütközik – hangsúlyozta a miniszterelnök egy sajtóértekezleten.

Nagyon aggasztó, hogy a törvény értelmében – Európában példátlan módon – súlyosan büntetni lehet a helytelen nyelvhasználatot – tette hozzá.
Át kell gondolni, hogy az új fejlemények függvényében mikor és milyen tartalommal van ideje és értelme megtartani a kormányfői találkozót, mikor válik ez ismét eszközzé ahhoz, hogy a két ország képes legyen megoldani a magyar-szlovák viszonyban adódott problémákat – hangsúlyozta Bajnai Gordon.

A magyar–szlovák kormányfői találkozó nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy megoldjanak problémákat, vagy új kezdeményezést tegyenek. Magyarországnak „kellő időre” van szüksége a találkozó előkészítéséhez – emelte ki a magyar kormányfő.

Robert Fico szlovák kormányfő szerint az államnyelvtörvény módosítása rendben van, s nem látja okát annak, hogy ez a kérdés veszélyeztesse tervezett magyarországi látogatását. A szlovák kormányfő szerdán Pozsonyban az újságíróknak azt mondta: érvényes magyarországi meghívása van, kész találkozni magyar partnerével, s már csak arra vár, hogy a magyar fél megerősítse annak időpontját.

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter június elején azt közölte, hogy a magyar és a szlovák kormányfő várhatóan július 7-én vagy 9-én találkozik Magyarországon.

A szlovák parlament kedden hagyta jóvá az államnyelvtörvényt módosító javaslatot, amely a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint korlátozza a kisebbségek anyanyelv-használati jogait.

A jogszabály megsértéséért bizonyos esetekben akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható.

Információ
X